Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Transportatorii de mărfuri spre Ucraina vor fi scutiţi de autorizaţia de transport

Două acorduri importante semnate de Ucraina şi Republica Moldova liberalizează circulaţia transportului de mărfuri şi a celui aerian. Transportatorii care deţin camioane ce corespund standardelor ecologice vor fi scutiţi de o serie de ducumente. Cele două companii care operează acum zboruri între Chişinău şi Kiev ar putea avea concurenţă pentru că se face loc şi pentru alţi operatori. Partea bună e că biletele s-ar putea ieftini.

Primul acord semnat de Republica Moldova şi Ucraina îi scapă pe unii transportatorii de teancurile de documente.

O autorizaţie care impunea o întreagă birocraţie. Transportatorii trebuiau să facă un drum până la Chişinău, unde există singurul centru care oferă aceste documente. Pentru autorizaţie plăteau maxim 12 euro şi o obţineau în câteva ore, dar trebuiau să repete procedura la fiecare cursă. În plus, autorizaţiile erau eliberate într-un număr limitat. Aşa se face că anul trecut, la sfârşitul verii, în plin sezon, s-a epuizat stocul de autorizaţii. Acordul semnat între Ucraina şi Republica Moldova îi scuteşte pe transportatori de această obligaţie, dar nu pe toţi.

Cel de-al doilea acord vine să simplifice înregistrarea şi activitatea operatorilor aerieni. Aşa că pe lângă cele două companii care fac zboruri, Republica Moldova – Ucraina şi retur, ar putea să mai apară şi alţi operatori. Aceştia vor avea mână liberă să stabilească numărul de curse dar şi preţul la bilete.

Cele două acorduri vor intra în vigoare abia după ce vor fi ratificate de către guvernele de la Chişinău şi Kiev.
Similare
RECOMANDĂRI