SOCIAL

Tradiţii inedite de Sfântul Vasile pe rit vechi, în Republica Moldova

De sărbătoarea Sfântului Vasile, pe rit vechi, în toată Republica Moldova renasc obiceiurile tradiţionale, unele inedite, iar altele de-a dreptul bizare. În satul Palanca, din raionul Călăraşi, colindătorii îşi încep urăturile din cimitir.

Cetele de colindători mascaţi anunţă venirea Noului An pe stil vechi printr-un colind vechi de peste un secol. Urătura este scrisă într-un dialect din limba ucraineană pe care nici urătorii nu-i mai ştiu prea bine înţelesul.

Abia după ce au adus omagiu celor răposaţi şi au cerut binecuvântarea pretorului, tinerii au putut să înceapă să-i colinde şi pe săteni. Tradiţional, primul loc în care sunt primiţi urătorii din Palanca, este muzeul "Casa Părintească".

Mascaţi în personaje mistice, tinerii alungă spiritele rele din casele oamenior, nu doar cu ajutorul colindului, ci şi cu zgomotul tălăncilor.

Printre colindători este şi un preot deghizat. El sfinţeşte gospodăriile doar cu agheasmă primită chiar de la preotul satului.

Tradiţia inedită din satul Palanca, dedicată Sfîntul Vasile, se datorează faptului că cei mai mulţi dintre săteni au origini ucrainiene şi marchează acest obicei cu sfinţenie.

„În ceată sunt peste 35 de măşti, fiecare dintre ei prezintă o personalitate, care joacă rolul său, iar împreună ei cântă această malancă, care va aduce bunăstarea în casa în care se urează”, a spus TATIANA POPA, director, "Casa Părintească".

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, tradiţia spune este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac.

Toate acestea pentru a avea noroc tot anul. Tradiţia populară mai spune că ai noroc şi dacă prima persoană care intră în casă de Anul Nou este bărbat.