SOCIAL

Tradiţie de familie, transformată în afacere. Curtea soţilor Cerven din Vulcăneşti a devenit un punct de atracţie pentru turiştii din ţară şi de peste hotare

Vin de calitate, bucate tradiţionale şi ospitalitate din plin. Este reţeta de succes a soţilor Cerven din Vulcănelşti care au reuşit să trasforme o tradiţie de familie într-o afacere. Curtea casei părinteşti, în care de peste 130 de ani se produce vin, a devenit un punct de atracţie pentru turiştii din ţară şi de peste hotare.

Primele menţiuni despre podgoriile familiei datează din anul 1880. Ele aparţineau lui Cerven Gani. În 2006, moştenitorul acestuia a decis să îmbine tradiţia familiei şi numele strămoşului său într-o afacere. Graţie unor granturi, a mărit plantaţiile, a diversificat soiurile şi a modernizat tehnica de producere şi păstrare a vinului.

„Am cumpărat utilaj german care ne-a permis să producem un vin de înaltă calitate. Ulterior, am cumpărat şi butoaie franceze pentru maturarea vinului, aşa a pornit şi afacerea”, spune Larisa Cerven. 

Un alt grant le-a permis să-şi asigure şi securitatea energetică.

„Datorită acestui grant au fost instalate panouri solare cu o putere de 15,5kw, ceea ce ne-a permis să reducem costurile de producere, dar să avem şi o siguranţă energetică”, spune Gheorghii Cerven.

Astfel, curtea casei părinteşti găzduieşte astăzi o mini fabrică de producere a vinului, beciul în care se păstrează licoarea lui Bachus, dar şi o pensiune pentru turişti.

„În prezent totul se face în curtea casei. Aici noi locuim, aici locuiesc şi părinţii şi turiştilor le este interesant să vadă nu doar cum se produce vinul, dar să cunoască şi viaţa noastră, tradiţiile, obiceiurile din Găgăuzia şi să guste din bucatele noastre tradiţionale”, mai spune gazda.

Soţii Cerven susţin că turismul vitivinicol este nişa pe care mizează în dezvoltarea afacerii: „Astăzi, turismul vitivinicol este foarte popular, deoarece Republica Moldova este recunoscută ca o ţară cu vinuri de calitate. De aceea trebuie să promovăm şi să ridicăm produsele noastre la un alt nivel pentru a fi cunoscute în toată lumea”.

Cei care le păşesc pragul au parte de vin, bucate tradiţionale şi obiceiuri specifice regiunii. Mai mult familia Cerven a amenajat şi un mini muzeu cu obiecte vechi păstrate în familie.

„Este o vinărie mică, dar e deosebită. Aceşti oameni îţi pot arăta unele secrete şi tehnici de producere a vinului. Este diferit de vinăriile germane, deoarece nu este atât de comercială, este mică, dar fac un vin extraordinar”, spune un turist.

Anual familia Cerven produce peste 10 mii sticle de vin.