SOCIAL

Toţi profesorii străini din Liceele "Orizont" au cerut azil politic

Toţi profesorii străini din Liceele "Orizont" trebuie să primească azil politic, iar autorităţile să-şi asume responsabilitatea intretinerii familiilor celor expulzaţi. Sunt doar câteva cerinţe din petiţia înaintată astăzi de părinţii şi profesorii din Liceele "Orizont" din Republica Moldova. 7 profesori au fost vânduţi pentru investiţiile Turciei la Chişinău, mai consideră semnatarii petitiei şi tot ei acuză conducerea ţării că face afaceri din adminstrarea statului.

Galina Tufekci este soţia unui profesor de origine turcă de la Liceul Orizont din Comrat care a fost expulzat alături alţi colegi ai săi. Femeia spune că se uită cu scârbă la Republica Moldova pentru că această ţară i-a răpit soţul şi, fără judecată, l-a dat pe mâna unui regim autoritar.

"Am sentimente împărţite faţă de Moldova. Pentru că, pe de o parte, mi-au furat soţul, l-au luat pe tatăl copiilor mei, care sunt foarte ataşaţi de el, şi care mă întrebă în fiecare zi când se întoarce tatăl lor. O întrebare la care eu nu pot răspunde. Luând 6 profesori, voi aţi lăsat 12 oameni fără tată, adică orfani", spune Galina Tufekci, soţia unui profesor turc expulzat

După expulzare, comisia parlamentară, prin vocea preşedintelui Andrian Candu, a declarat că cei 7 profesori erau urmăriţi încă din 1998 şi erau suspectaţi de afiliere la o grupare teroristă. Femeia are un răspuns la acest subiect:

"Vreau să vă spun că în 98, el învăţa în Universitatea de Stat din Comrat şi a absolvit cu “excelent”. Nu toţi pot să absolvească o facultate cu “excelent”. Pentru asta este nevoie de pregătire şi pentru alte activităţi, el cu siguranţă nu mai avea timp. În 1998, cel mai tânăr din expulzaţi avea 8 sau 9 ani. Ce fel de activităţi ar fi avut?"

Afectaţi sunt cei din familiile profesorilor expulzaţi, colegii de breaslă, dar şi părinţii care-şi duc copiii la Liceele "Orizont". Acestia susţin că niciun profesor de origine turcă nu a încercat să impună copiilor tradiţiile turceşti şi religia lor, ba dimpotrivă. Ei au fost cei care au organizat cele mai frumoase festivaluri de promovare a limbii române. Părinţii mai cred că expulzarea profesorilor a fost preţul plătit de Chişinău, preşedintelui turc Recep Tayp Erdogan pentru reparaţiile de la sediul preşedinţiei.

"Probabil că Republica Moldova nu mai poate fi menţinută financiar. Dacă o să urmăriţi cine a expulzat profesori, doar ţările cu o economie instabilă, noi considerăm că au fost pur şi simplu vânduţi", spune Oleg Matvei, membru al comitetului de părinţi, Liceul Teoretic "Orizont".

Profesorii dar şi părinţii elevilor de la Orizont au semnat şi o petiţie adresată autorităţilor responsabile de expulzare.

"Să li se acorde azil, statut de refugiat profesorilor turci care au mai rămas în liceu să activeze. Să li se ofere consiliere psihologică familiilor acestora pentru că după ce s-a intervenit în forţă, avem un copil, al cărui tată a fost răpit, care nu şi-a revenit şi nu vorbeşte. Statul să-şi asume responsabilitatea de a le acorda ajutor material şi  moral având în continuu grijă de ei", spune Valentina Curechi, profesor la Liceul Teoretic "Orizont".

După expulzarea celor 7 profesori turci, toţi dascălii străini din Liceul "Orizont" au solicitat azil politic. Şi 5 dintre cei expulzaţi erau solicitanţi de azil politic. La două zile după expulzare, familiile acestora au primit prin poştă o scrisoare de la Biroul de Migraţie şi Azil cu refuzul de a li se acorda azil politic. Cazul celor 7 profesori turci, expulzaţi din Republica Moldova pe 7 septembrie a stârnit critici dure în societate, iar mai multe ONG-uri au declarat că autorităţile au încălcat grav drepturile omului.