SOCIAL

Tot mai mulţi tineri renunţă la căsătorie în favoarea carierei. Numărul anual al căsătoriilor a scăzut în România cu peste 50.000, în ultimii 30 de ani

Avansăm în carieră, vrem să călătorim cât mai mult şi să ne petrecem timpul fără să dăm nimănui socoteală. Consecinţa: nu mai avem timp de relaţii, iar căsătoria ajunge o utopie. Şi datele oficiale confirmă acest lucru. Căsătoriile sunt tot mai puţine, iar media de vârstă a cuplurilor este mai mare cu 6 ani, decât cea din perioada anilor '90.

Andrei şi Cristian au fiecare o prietenă de mulţi ani şi ambii sunt în plină ascensiune în cariera pe care o au. Iideea unei căsătorii nici măcar nu este luată în calcul.

"Pe carieră, pe asta mă bazez şi când o să termin cu asta o să ma axez şi pe alte lucruri" – Andrei.

"Prima dată trebuie să porneşti de undeva, e o etapă în viaţă peste care nu poţi sări, de aia e mai bine să faci mai întâi cariera apoi căsătoria" – Cristi.

Aceşti tineri nu reprezintă cazuri particulare, ci o manifestare socială care se conturează din ce în ce mai pregnant în ultimii ani.

Între birou şi chirie sau ăntre distracţiile cotidiene şi vacanţe periodice, tinerii din generaţia actuală aleg să se căsătorească mai puţin, mai târziu sau deloc.

Datele de la Statistică arată că vârsta medie de căsătorie a crescut din 1990 până în prezent cu peste şase ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Iar această atitudine pe care tot mai mulţi tineri o au este, mai ales, în avantajul companiilor pentru care lucrează.

Psihologii explică ce stă la baza acestor decizii pe care tot mai mulţi tineri le iau, în ultimii ani.

Statisticile arată că numărul anual al căsătoriilor a scăzut în România cu peste 50.000, în ultimii 30 de ani.