Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tot mai mulţi tineri aleg o cariera profesională în domeniul IT

Tehnologiile informaţionale au devenit indispensabile şi sunt tot mai prezente în diverse domenii de activitate. Datorită soluţiilor inovative, medicii pot oferi consultaţii şi tratamente pacienţilor aflaţi în zone inaccesibile, putem face cumpărături online, iar fermierii pot face mai eficient procesul agricol. De aceea, tot mai mulţi tineri aleg o cariera profesională în domeniul IT.

Nicolae Sîrbu a ales şi el să-şi lucreze în domeniul tehnologiilor informaţionale. De mai mulţi ani el dezvoltă şi perfecţionează soluţii IT. Cu lumea codurilor a făcut cunoştinţă în anii de gimnaziu, activitate care îi părea extrem de provocatoare.

NICOLAE SÎRBU software developer: "Primul meu calculator era unul din cel cu tub, cu dischete, pe care rula un winodws 98 şi la care eu încercam să rezolv probleme în Pascal. Încă din gimnaziu îmi plăcea să lucrez cu calculatoarele, să testez diferite sisteme de operare, să instalez diferite softuri şi la informatică mă descurcam bine".

IT-ul i-a dat o şansă de a pune umărul la schimbările care se produc în era tehnologizării.

NICOLAE SÎRBU software developer: "A fi dezvoltator pentru mine înseamnă a fi creator pentru că îmi permit să-mi materializez fiecare idee, creând în final un produs care nu mai exista până atunci. Datorită IT-ului ai şansa să-ţi construieşti un viitor aici, acasă".

Spune că a ales să muncească în acest domeniu pentru că este un domeniu flexibil, în care lucrurile se schimbă de la o zi la alta, dar şi pentru că îi oferă oportunităţi enorme de dezvoltare profesională. 

NICOLAE SÎRBU software developer: "Activitatea unui programator presupune, în mare parte, muncă intelectuală. Trebuie să-ţi placă ceea ce faci, să fii pro-activ, să vrei să înveţi mai multe de sine stătător, întrucât tehnologia evoluează pe zi ce trece şi trebuie să fii în pas cu ea".

Pe lângă munca într-o companie IT, Nicolae Sîrbu este şi mentor într-un proiect la Tekwill. În cadrul lecţiilor, el predă tinerilor limbaje de programare. 

NICOLAE SÎRBU software developer: "A fi mentor nu este o activitate deloc uşoară, trebuie să fii foarte pregătit, să fii gata să răspunzi oricărei întrebări. La cursurile de la Tekwill încerc să le explic studenţilor limbajul de programare Java din perspectiva unei persoane care activează într-o companie IT".

Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susţinerea USAID şi a Suediei, prin intermediul proiectului Tekwill, au iniţiat o campanie de promovare a carierei IT încă din anul din 2012. Prin intermediul acesteia, organizatori îşi propun să comunice tinerilor care sunt oportunităţile şi avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. 
Similare
RECOMANDĂRI