SOCIAL

Tot mai multe femei lucrează în domeniul IT, inclusiv în R. Moldova

În ultimii ani, la nivel mondial, se înregistrează o creştere a numărului de femei care lucrează în domeniul tehnologiilor informaţionale. Tot mai multe doamne şi domnisoare se afirmă în sfera IT, iar stereotipurile care spuneau că e o meserie pentru bărbaţi dispar. În reportajul ce urmează, cunoaştem două tinere care au reuşit în acest fascinant domeniu.

Parcurgem o perioadă fără precedent în dezvoltarea tehnologiilor digitale, care au devenit indispensabile în toate sferele vieţii. În prezent, domeniul IT atrage tot mai multe tinere. Cele care lucrează, deja, în această sferă spun că sunt încântate de alegerea făcută pentru că le ofera beneficii importante precum stabilitatea financiară, condiţiile bune de muncă şi oportunităţi sigure de creştere profesională. Este şi cazul Anastasiei Şarun, software developer într-o companie IT, cu o experienţă de 6 ani.

ANASTASIA ŞARUN, software developer: „Eu sunt programator, ziua mea constă mai mult din soluţionarea problemelor, cât de straniu nu ar suna.
Ce ar presupune asta? Clientul vine şi spune "iată am nevoie să apară un formular pe site" şi noi scriem cod ca acest formular să apară pe site, să fie funcţional”.

Chiar dacă a avut un calculator încă de când era mică, interesul faţă de tehnologiile digitale a prins contur pe băncile facultăţii. Din acel moment, a înţeles că poate să facă foarte multe lucruri explorând acest domeniu, dar mai ales să fie în pas cu era digitală şi chiar să facă parte din ea.

ANASTASIA ŞARUN, software developer: „Eu lucrez de la sfârşitul universităţii în aceeaşi companie, deja de şase ani. La începutul carierei, probabil toţi se simt foarte nesiguri pe ei pentru că nu ştiu nimic pentru că într-adevăr, după universitate ai impresia că nu ştii nimic pentru că ca să lucrezi într-un domeniu ai nevoie să ştii foarte multe. Acum eu sunt gata pentru lucru, oricum este un proces continuu de învăţare”.

Zi de zi, Anastasia generează soluţiile cerute de clienţi, utilizând limbajele de programare.

ANASTASIA ŞARUN, software developer: „Câteodată visez soluţii, mai citesc în timpul liber ca să-mi aprofundez cunoştinţele în careva dintre domenii”.

Dezvoltarea sectorului IT atrage după sine şi creşterea numărului de atacuri şi infracţiuni online, de aceea, securitatea cibernetică a devenit o parte vitală a unei lumi digitale sigure. Pe lângă faptul că oferă mecanismele necesare pentru apărarea datelor confidenţiale, acest sub-domeniu devine tot mai atractiv pentru tinerii aflaţi în căutarea unei cariere de vis. Este şi cazul Carinei Tarlev, care este analist securitate cibernetică.

CARINA TARLEV, analist, securitate cibernetică: „Mi-am făcut studiile la Bucureşti, anume contabilitate şi informatică de gestiune, respectiv mergeam mai des la cursurile de programare şi de bază de date decât la cele de contabilitate. Pe parcursul celor trei ani de audit financiar m-am tot implicat pe proiecte de audit suport, audit IT, consultanţă pe securitate cibernetică, aşa mi-am dat seama de vocaţia mea şi că pe acest drum aş dori să merg mai departe”.

Un loc de muncă având o specializare orientată pe protecţia datelor digitale presupune un proces continuu de studiu. Astfel, dificultăţile întâmpinate pot fi depăşite cu uşurinţă. Datorită proiectului în care s-a implicat, Carina a avut parte de mai multe provocări care, până la urmă, au însemnat şi dezvoltarea ei personală.

CARINA TARLEV, analist securitate cibernetică: „A fost un proiect, de fapt, în România, era posibilitatea de a te implica pe un proiect de audit IT. Atunci mi-am dat seama cât de mult îmi place şi cât de mult aş vrea să mă dezvolt în acest domeniu”.

Un început frumos într-o carieră în domeniul tehnologiilor informaţionale poate fi şi un curs la centrul Tekwill.

ANA CHIRIŢA, director, proiecte strategice ATIC: „Proiectul Tekwill reprezintă o platformă importantă în oferirea educaţiei sau serviiilor educaţionale în conformitate cu necesităţile pieţei din domeniul IT, în special, astfel ca cei care vin aici la Tekwill sau oricare dintre programele pe care le facem să ducă în direcţia de orientare în carieră”.

Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susţinerea USAID şi a Suediei, prin intermediul proiectului Tekwill, a iniţiat o campanie de promovare a carierei IT încă din anul 2012. Prin intermediul acesteia, organizatori îşi propun să comunice tinerilor oportunităţile şi avantajele pe care le generează activitatea în acest domeniul fascinant.