SOCIAL

Tineri din Republica Moldova vor participa la lansarea festivităţilor dedicate aniversării Parteneriatului Estic

post-img

Unsprezece tineri ambasadori europeni din Republica Moldova, împreună cu colegii lor din cele şase ţări ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina), se reunesc săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a sărbători realizările PaE din ultimul deceniu.

Cu acest prilej, Radu Danu, tânăr ambasador european din Republica Moldova a declarat: „Sunt onorat să reprezint Republica Moldova la acest eveniment important şi pot afirma cu tărie că Parteneriatul Estic este cel mai bun proiect care a existat vreodată, pentru că ne oferă nouă - tinerilor moldoveni, dar şi ţării noastre, oportunităţi de dezvoltare şi modernizare. Suntem mai puternici împreună."

Grupul de tineri ambasadori europeni, alături de un număr de personalităţi influente din media socială din cele şase ţări, se întâlnesc cu funcţionari ai UE pentru a discuta realizările Parteneriatului şi obiectivele viitoare ale acestuia. Ei vor participa, de asemenea, la un flash mob mare, care va avea loc joi, 14 februarie, în inima cartierului UE din Bruxelles, şi va include dansuri şi costume naţionale. 

„Tinerii se află în centrul cooperării cu partenerii noştri. Tinerii Ambasadori Europeni este o iniţiativă unică, ce oferă o platformă pentru a asculta şi discuta idei care au un impact direct asupra vieţii tinerilor din întreaga regiune," a spus Lawrence Meredith, Director al Vecinătăţii din Est, Comisia Europeană.
  
O serie de alte evenimente sunt planificate pe tot parcursul anului pentru a sărbători Aniversarea Parteneriatului Estic.  Aflaţi mai multe pe site-ul dedicat acestei aniversări: www.eap10.eu
 
Parteneriatul de 10 ani a avut ca rezultat participarea a peste 30 000 de tineri în activităţi de voluntariat, schimburi şi proiecte de mobilitate a tinerilor Erasmus+, şi peste 6000 de tineri care beneficiază de oportunităţi oferite de EU4Youth începând cu 2018. Tineri elevi inteligenţi din regiunea PaE au acum posibilitatea de a frecventa prima Şcoală Europeană de după hotarele UE, care şi-a deschis oficial uşile la Tbilisi în septembrie 2018.
 
Lansat în 2009 ca o iniţiativă comună de politici, Parteneriatul Estic are scopul să aprofundeze şi să consolideze relaţiile dintre Uniunea Europeană, Statele sale Membre şi cei şase vecini ai săi din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. În ultimii zece ani, eforturile colective au adus beneficii considerabile cetăţenilor acestor ţări, inclusiv mai mult comerţ, mobilitate, creşterea dezvoltării economice şi o calitate mai bună a vieţii.