SOCIAL

Tineri apicultori au beneficiat din partea SUA de material genetic certificat pentru producerea reginelor de albine

post-img

Paisprezece tineri apicultori care produc regine de albine rasa Carpatină au primit gratuit material genetic certificat, produs de Asociaţia apicultorilor MoldApis în primului laborator de însămânţare artificială a reginelor de albine, lansat recent cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Cei 14 apicultori vor reproduce şi vor verifica minuţios urmaşii reginelor primare pe care le-au primit, pentru a selecta reginele productive cu caracteristici genetice deosebite şi randament înalt pentru formarea familiilor de albine în stupinele apicultorilor din Republica Moldova. Anterior, apicultorii au participat la un amplu program de instruiri în domeniul reproducerii materialului genetic apicol, transmite Moldpres.

Preşedintele Asociaţiei MoldApis, Petru Sacara, a declarat că acesta este primul pas în promovarea materialului genetic certificat autohton pentru familiile de albini. „Activitatea are scopul de a dezvolta un circuit de diseminare şi promovare a materialului genetic de calitate superioară, capabil să creeze familii de albine sănătoase care produc volume importante de miere”, a explicat Petru Sacara.

Calitatea materialului genetic apicol este un element determinant pentru sănătatea şi eficienţa familiilor de albine, precum şi pentru volumul şi calitatea de miere produsă de acestea. În Moldova sunt înregistrate circa 260 mii de familii de albine, iar anual sectorul apicol are nevoie de circa 100 mii de regine.

Petru Chireacov, tânăr apicultor din oraşul Comrat, deţine circa 150 de familii de albine, iar de trei ani produce regine. Potrivit apicultorului, creşterea selectivă şi îmbunătăţirea materialului genetic oferă soluţii pe termen lung pentru provocările, inclusiv cauzate de secetă, cu care se confruntă industria apicolă din Moldova. ”Pierderile enorme pe care le suportă apicultorii din cauza secetei, ne determină pe noi, producătorii de regine, să întreprindem acţiuni mai riguroase pentru selecţia, îmbunătăţirea şi menţinerea materialului genetic din Republica Moldova”, a relevat Petru Chireacov.

Apicultorii care au beneficiat de materialul genetic certificate oferit de MoldApis au spus că se vor alătura campaniei lansate de asociaţie şi, la rândul lor, vor împărţi în anul viitor regine apicultorilor interesaţi de reproducerea acestora.

Primul laborator pentru însămânţarea artificială a reginelor de albine deţinut de producătorii de regine din Republica Moldova a fost lansat în luna iunie de Asociaţia apicultorilor MoldApis cu suportul financiar al proiectului USAID/APM. Proiectul USAID/APM a investit circa patru sute de mii de lei în noul laborator, prevăzut cu echipament de însămânţare, incubator, microscop care permite producerea materialului genetic de calitate.