SOCIAL

Timp de câteva săptămâni la platforma de deşeuri biodegradabile din sectorul Botanica au fost aduse tone de frunze uscate

Timp de câteva săptămâni la platforma de deşeuri biodegradabile din sectorul Botanica au fost aduse tone de frunze uscate. Zilnic, angajaţii de la Întreprinderea Municipală "Spaţii Verzi" lucrează fără pic de răgaz, adună frunzele căzute în parcuri şi apoi le depozitează într-un loc special amenajat. Timp de un an, acestea se transformă în compost, folosit la plantarea florilor şi copacilor.

Platforma de deşeuri biodegradabile din sectorul Botanica a fost amenajată de Întreprinderea Municipală "Spaţii Verzi" împreună cu societatea pe acţiuni "Apa Canal". Timp de aproape o lună, aici au fost aduse tone de deşeuri biodegradabile adunate din parcurile din Chişinău.

SERGHEI CARP şeful Întreprinderii Municipale "Spţii Verzi": „Ceea ce vedem aici s-a colectat, s-a strâns de cand am inceput a strange frunzele de aproximativ 3 saptamani şi chiar şi iarba pentru că mai cosim. Este tehnica, tractorul cu tăcător, tractorul care încarca frunzele,pune straturi frunzele, stratul necesat de rumeguş şi sunt şi cinci angajaţi care participa la tot lucrul care se face.”

Frunzele sunt selectate de deşeuri după care sunt prelucrate de angajaţi pentru a fi transformate în compost.

„Se aduce crengile, acolo facem rumegusul de crengi, aici depozitam frunzele şi după ce se aduce, se pune un strat de frunze, unul de rumeguş, mai luăm de la staţia de epurare materialul care îl strang şi se transformă în compost.”

„Plasa gasim si strangem.-Şi o draperie vad ca aveti acolo? -Da, şi o strângem nu o să o lăsăm acolo să fie curat, frumos. Pe zi poate să aduca şi 15, 20 că Moldova e mare, socotiţi Dumneavoastră Chişinăul e mare dintr-un capăt în altul şi cad frunzele.”

La aceasta platforma se colecteaza frunzele şi rumeguşul colectat în anii precedenti, aici se mai adauga micro organisme, iar în curand amestecul va putea fi folosit în calitate de compost.

„Daca ne uităm el deja are masa organica, avem si vermisori, vermele roşu care vorbeşte despre aceea că procesul de fermentare merge. Şi daca vedem ceea ce era frunza, iarba deja e compost.”

Compostul obţinut este folosit de angajaţii de la Spaţii Verzi pentru a planta flori şi copaci, iar rumeguşul este vândut. Acesta costă o sută de lei pentru o mie de metri cubi.