SOCIAL

Termostatele de cameră şi regulatoarele de căldură pot tăia din facturile la gaze

Facturile la gaz ard la buzunare. Ne mai răcoresc noile creaţii tehnologice de eficientizare a consumului dar şi cele de conservare a energiei. Termostatul de cameră, este un aparat mic dar de o mare valoare. Şi regulatoarele de căldură sunt de ceva vreme pe piaţa din Republica Moldova, dar au prins popularitate acum după ce s-a scumpit gazul. În unele cazuri, acestea generează o economie şi de 25%.

Mai multe studii arată că scăderea cu un singur grad a căldurii în locuinţă, aduce cu sine o micşorare a costului facturii in medie 7%. Mulţi ţin cont de acest sfat şi îl pun în practica cu ajutorul unui termostat de cameră.

SVETLANA GORE reporter TVR MOLDOVA: „Mulţi au testat şi s-au convins de acest lucru. Este nevoie doar de setat termostatul la un regim special. De exemplu, 20 grade noapte şi 22 de grade ziua sau orice alt regim care să vă facă să vă simţiţi confortabil. În felul acesta, se obţine o micşorare de cel puţin 25% a costului facturii”.

Termostatul este sensibil la variaţiile de temperatură din locuinţă. In momentul in care temperatura din camera va scădea sub valoarea setată, termostatul va porni centrala, reuşind astfel să menţină o temperatura constantă.

SVETLANA GORE reporter TVR MOLDOVA: „Magazinele abunda in oferte de termostate de camera. Iar pretul acestora variază in funcţie de posibilităţile tehnice de care dispun. Unel mai simple pot fi cumpărate in medie cu 400 de lei, iar altele din categoria smart costa chiar 5000 sau 7400 de lei”.

âALEXANDRU RADUCAN, inginer, magazin: „Ne-au crescut vânzările de practic 3 ori, comparativ cu anii trecuţi. Cel mai mare beneficiu este sigur că micşorarea costurilor centralei de gaz. Fiecare grad în plus creşte cu 3-5% factura. Centrala este faptul că e dirijata de termostat care dicteaysă temperatura mediului. Neavând acest algoritm e mai costisitoare în întreţinere. Şi cred că cel mai util e confortul şi banul rămas în buzunar”.

Totuşi, puţini sunt cei care au deja un termostat acasă, iar alţii abia au aflat de noile tehnologii.

Din noiembrie 2021, preţul pentru un metru cub de gaz costă 11.08 lei, adică de aproape 3 ori mai mult faţă de inceputul anului. Iar din februarie 2022, am putea plăti şi mai mult, pentru că s-a scumpit, din nou, gazul rusesc livrat în Republica Moldova.