Tarifele la serviciile medicale ar putea să se schimbe în curând. Unele ar putea creşte, iar altele – descreşte
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tarifele la serviciile medicale ar putea să se schimbe în curând. Unele ar putea creşte, iar altele – descreşte

Tarifele la serviciile medicale ar urma să se modifice în următoarele luni. Guvernul a schimbat metodologia de calculare a acestora, aliniind-o la Legea Contabilităţii şi Standardele Naţionale de Contabilitate.

În fond, e vorba de modificarea mai multor termeni care se regăseau în metodologia veche de calcul, care acum, spune Ministerul Sănătăţii, vor permite ca tarifele să fie calculate mai exact şi mai raţional. Instituţiile medicale au început deja reevaluarea costurilor şi cheltuielilor pentru serviciile medicale prestate şi ne asigură că pentru unele servicii, în special cele costisitoare, tarifele s-ar putea reduce, notează sanatate.info.

Modificarea metodologiei de calculare a tarifelor la serviciile medicale se face la mai bine de un an de când Parlamentul a cerut acest lucru. În aprilie 2017, legislatorii au cerut, printr-o hotărâre, ca Ministerul Sănătăţii să vină cu propuneri de revizuire a ei, în cel mult 30 de zile. Nu s-a întâmplat însă. Abia săptămâna trecută Guvernul a aprobat un document nou.

Potrivit hotărârii de Guvern, metodologia nouă de stabilire a tarifelor pentru prestarea serviciilor medicale are drept scop „stabilirea unor principii unice de calculare a tarifelor la serviciile medico-sanitare prestate de instituţiile medico-sanitare”. Printre termenii care nu se mai regăsesc în metodologia nouă sunt „consum”, „investigaţie” sau „uzură”. Aceştia au fost schimbaţi cu termenii „costuri”, „servicii medico-sanitare” şi amortizare/uzură”.
La fel, costurile nu vor mai fi „determinate”, ci „stabilite”, nu „formate”, dar „calculate” „în baza costurilor/cheltuielilor planificate”.

În comparaţie cu metodologia veche, tarifele pentru intervenţiile chirurgicale, de exemplu, vor fi calculate per procedură şi nu pe ore, ca până acum. La fel e şi cu anesteziile.

Potrivit noii metodologii, vizitele la specialiştii din ambulatoriu, dar şi la cei din spitale urmează să fie calculate la acelaşi tarif, şi nu diferenţiat cum e în prezent.
 
Similare
RECOMANDĂRI