SOCIAL

Târgul Universităţilor din România s-a mutat la Bălţi şi la Cahul

După Chişinău, Târgul Universităţilor din România s-a mutat la Bălţi şi Cahul. Zeci de absolvenţi, care doresc să studieze la una din instituţiile de învăţământ superior de peste Prut, s-au arătat foarte interesaţi să afle mai multe despre condiţiile de admitere.

Absolvenţii care au venit la târg spun că vor să-şi facă studiile în România, convinşi fiind că acolo vor avea mai multe oportunităţi de a-şi construi o carieră.
 
Cred că sunt mai multe oporunităţi decât în Republica Moldova în privinţa studiilor, dar şi în privinţa căminelor şi în privinţa lucrului care vine după universitate”.
 
Mă gândesc că în România pot avea un viitor mai bun. Eu consider că Basarabia este o parte din România, care a fost ruptă”.
 
Vreau diplomă europeană, sunt foarte interesată de acest lucru. Şi desigur că studiile de peste hotare au o importanţă mai mare, decât ale noastre”.
 
Tinerii absolvenţi au aflat cum e să fii student în România stând de vorbă cu profesori universitari sau chiar studenţi basarabeni care îşi fac studiile peste Prut.

Astăzi avem alături de noi 18 centre universitare reprezentate de 16 ONG-uri. Anul acesta ne bucurăm foarte mult pentru că din anumite oraşe au venit şi profesori ca să suţină şi să promoveze oferta de învăţământ din România. Am discutat cu câţiva viitori aplicanţi, sunt foarte interesaţi de domeniul economiei, drept, IT. Şi anul acesta ne bucură foarte mult că au început să caute nu doar domeniile care erau clişee, care erau până acum, dar au început cumva să se orienteze şi spre turism şi spre alte domenii care până acum nu erau accesate”, a declarat Liuba Eremia, preşedinta Federaţiei Tinerilor Români de Pretutindeni.
 
La rândul lor, voluntarii au oferit informaţii absolvenţilor despre avantajele studiilor în universităţile din România, despre actele necesare pentru admitere sau condiţiile din cămine.

Universitatea noastră are 11 facultăţi pe aproape toate domeniile inginereşti, pentru două din aceste facultăţi se dă examen de admitere, respectiv pentru cea de arhitecură se dă probă de desen”, a precizat Margareta Coteaţă, reprezentantă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
 
Am venit cu oferte de la diferite facultăţi din diferite domenii, specializări cum ar fi ştiinţe economice sau inginerie mecanică sau electrică. Avem multe facilităţi cum ar fi Erasmus, burse de merit, cămine gratuite”, a menţionat Cristian Podoleanu, voluntar, Universitatea din Petroşani.
 
Târgul este organizat de Federaţia Tinerilor Români de Pretutindeni.