SOCIAL

Tânăra care a reclamat abuzuri comise de medicii de la Institutul Mamei şi Copilului va fi reprezentată în instanţă de Promo-LEX

post-img

Asociaţia Promo-LEX a preluat cazul tinerei care a fost internată în cadrul Institutului Mamei şi Copilului, în perioada 09 – 14 decembrie 2017, şi care a reclamat mai multe abateri şi abuzuri din partea angajaţilor instituţiei. Promo-LEX va oferi asistenţă gratuită victimei în procedurile judiciare.

La data de 9 ianuarie 2018 au fost depuse plângerile către Procuratura Generală a Republicii Moldova privind modul şi calitatea asistenţei medicale acordate persoanei, efectele fizice şi psihologice ale acestor fapte. Circumstanţele invocate de către victimă relevă un tratament degradant comis faţă de ea într-o instituţie medicală.

În acelaşi timp, Asociaţia Promo-LEX condamnă discuţiile din mediul online şi pe reţele de socializare, în special utilizarea discursului care instigă la ură şi discriminare, aici fiind vizate atât victima, cât şi multe femei care au împărtăşit public experienţe similare.

Defăimarea publică şi discriminarea, în special prin intermediul blogurilor şi reţelelor de socializare, a devenit un fenomen nociv, care ia tot mai mare amploare şi care nu ar trebui să se regăsească într-o societate democratică şi tolerantă.

De asemenea, Promo-LEX consideră inoportună generalizarea şi denigrarea lucrătorilor medicali şi cheamă la calm, cazul urmând a fi documentat şi examinat în baza procedurilor judiciare iniţiate de victimă şi avocaţii Promo-LEX.

Este îngrijorător faptul că sistemul medical este insuficient de transparent şi predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienţilor, fapt confirmat inclusiv de către investigaţiile comisiei Ministerului Sănătăţii, făcute publice pe 9 ianuarie 2018. 

„Acest caz a scos în prim-plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit şi se referă la abuzurile şi calitatea asistenţei medicale în perioada naşterii. În această perioadă femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului naşterii, dar şi suferinţelor provocate – circumstanţe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credinţă”, a spus Dumitru Sliusarenco, avocat al Asociaţiei Promo-LEX.

Promo-LEX a sesizat o serie de probleme sistemice legate de modul de acordare a asistenţei medicale în perioada naşterii în instituţiile medicale din Republica Moldova. Aceste aspecte vor fi discutate în cadrul unui eveniment public, care va avea loc săptămâna viitoare, la sediul Asociaţiei Promo-LEX.