Studiu: Preţurile exagerate – principalul impediment în organizarea vacanţei în Republica Moldova
Sursa foto:Agora.md Vizualizari:

Studiu: Preţurile exagerate – principalul impediment în organizarea vacanţei în Republica Moldova

Principalele impedimente în organizarea unei vacanţe în Republica Moldova ţin de preţurile exagerate, lipsa cunoaşterii locurilor unde pot merge şi părerea că sunt puţine locuri care pot fi vizitate, arată datele unui studiu realizat de Compania Magenta Consulting, pe un eşantion de 2109 respondenţi.

Alte impedimente ţin de lipsa activităţilor sau infrastructură pentru familii cu copii, condiţii rele de cazare, lipsa de activităţi în locurile turistice vizitate, lipsa locurilor unde să ia masa, sau deservirea proastă în localurile sau punctele turistice etc. 33% dintre respondenţii care în gospodărie nu au un automobil au menţionat că lipsa acestuia prezintă o greutate de a organiza o vacanţă în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit studiului, în general moldovenilor le place să viziteze locurile turistice din Moldova (71%). Doi din trei moldoveni preferă mai mult odihna activă, iar o treime – mai mult odihna pasivă. Mai mult de jumătate dintre respondenţi organizează vacanţele individual (48%) şi nu interacţionează cu agenţiile de turism. În rândul internauţilor şi a diasporei acest număr este mai mare.

Unul din patru moldoveni aparţine unei tipologii de turişti mai conservatoare, care evită riscul de a încerca ceva nou şi dau preferinţă confortului, lucrurilor cunoscute şi asigurării unei vacanţe care decurge conform aşteptărilor. O altă pătrime dintre respondenţi face parte din segmentul numit Allocentric, care caută să exploreze locuri şi experienţe noi. Acest segment preferă mai mult vacanţele active şi primeşte plăcere să cunoască oameni noi sau localnici.

79% dintre toţi respondenţii ar fi interesaţi să utilizeze o broşură sau aplicaţie care ar conţine o listă de tururi, unde fiecare tur ar dura de la 1-3 zile, ar conţine recomandări de activităţi, locuri şi preţuri. Jumătate dintre respondenţi (50%) sunt dispuşi să achite mai mult de 1000 de lei pentru o zi de odihnă în Republica Moldova: 1000 de lei – preţ potrivit, 1500 de lei – preţ care devine scump dar nu ar refuza să achite.

Principalele scopuri sau aşteptări ale turistului de la o vacanţă peste hotare sau în ţară se rezumă la vizita rudelor sau familiei, descoperirea tradiţiilor, locurilor, artei, bucatelor şi experienţelor care reflectă diversitatea şi caracterul oamenilor, vacanţe la natură, învăţarea şi înţelegerea istoriei locurilor vizitate. Mai puţini turişti au în vacanţă drept scop de vizitare a festivalurilor de muzică sau evenimentelor muzicale, integrarea în mediul rural, utilizarea produselor locale şi trăirea experienţelor unui trai rural.

Studiul este reprezentativ naţional în rând persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25-55 de ani.
Similare
RECOMANDĂRI