SOCIAL

Studiu. Doar 6 clădiri din cele 612, în care sunt organizate secţii de votare, sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi

post-img

Din 612 clădiri publice în care sunt organizate secţii de votare, doar 6 sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi, 174 sunt parţial accesibile şi 432 sunt inaccesibile. Acestea sunt datele studiului „Acces egal pentru toţi în secţiile de votare”, realizat de Comisia Electorală Centrală şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„Cele aproximativ 170 de mii de persoane cu dizabilităţi care au drept de vot ar putea vota la fel ca şi ceilalţi, la secţiile de votare şi nu acasă. Problema pe care o întâmpină aceste persoane este accesul la secţiile de vot”, a declarat Dorin Cimil, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, potrivit IPN.

Dorin Cimil a mai precizat că, începând cu 14 august, se dă startul campaniei „Acces egal pentru toţi în secţiile de votare”. Rolul campaniei, care va dura o lună, este ca factorii de decizie şi populaţia să conştientizeze că accesul egal în secţiile de votare trebuie garantat pentru toţi.

Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, a declarat că „unele categorii de cetăţeni, în special persoanele cu dizabilităţi, se confruntă cu mai multe obstacole atunci când trebuie să îşi exercite în mod liber dreptul la vot”. Andrea Cuzyova este de părere că rezultatele şi recomandările studiului vor trezi interesul factorilor de decizie şi că acestea vor acţiona astfel încât să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi în secţiile de votare.

Autorii studiului recomandă Autorităţilor Publice Centrale să fortifice eforturile pentru implementarea Programului Naţional de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi şi să creeze un fond naţional/raional pentru accesibilitate.

Autorităţilor Publice Locale li se recomandă să instaleze rampe mobile în instituţiile unde intrările nu sunt adaptate sau sunt inaccesibile şi să acorde o atenţie primordială pentru implementarea conceptului de „adaptare rezonabilă” a clădirilor existente.

Studiul „Acces egal pentru toţi în secţiile de votare” face parte din programul „Consolidarea democraţiei în  Moldova prin alegeri incluzive şi transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, al Ambasadei Marii Britanii la Chişinău.