SOCIAL

Studiu: Autorităţile publice locale ţin sub şapte lacăte activitatea întreprinderilor municipale şi patrimoniul public

post-img

Întreprinderile de stat sunt punctul nevralgic al autorităţilor publice locale. În mare parte activitatea acestora este ferită de ochii lumi. Se atestă un nivel scăzut de deschidere al autorităţilor vizavi de rezultatele activităţii întreprinderilor municipale şi societăţilor comerciale cu pachet majoritar deţinute de unitatea administrativ – teritorială, constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan.

Sunt 6 administraţii locale şi 2 administraţii raionale care publică pe web toate rapoartele de activitate ale întreprinderilor municipale, care includ şi analizele financiare anuale ale acestora.

Expertul constată dificultăţi ale autorităţilor publice locale şi la administrarea patrimoniului public. Pe parcursul a trei ani se evidenţiază o regresie în administrarea patrimoniului public. ”Autorităţile publice locale şi raionale trebuie să depună efort pentru a publica pe pagina web anunţurile privind desfăşurarea licitaţiilor de vânzare / locaţiune / arendă a bunurilor din proprietatea unităţii administrativ-teritoriale şi rezultatele acestor licitaţii publice”, susţine Viorel Pîrvan.

”În pofida dificultăţilor cu care se confruntă administraţiile publice locale (lipsa personalului, salarii mici, lipsa resurselor financiare, lipsa unei autonomii locale reale si a descentralizării), pe parcursul celor trei ani de monitorizare remarcăm evoluţia acestora în ce priveşte deschiderea către cetăţeni. A crescut media generală de transparenţă cu 4,95 puncte procentuale pentru administraţiile publice locale de nivelul I şi 7,34 puncte procentuale pentru administraţiile publice locale de nivelul II”, este de părere Viorel Pîrvan.

Pe categorii, expertul  susţine că în ceea ce priveşte accesul la informaţie, administraţiile publice locale şi raionale au început să utilizeze tot mai mult paginile web pentru a aduce la cunoştinţă cetăţenilor informaţiile de interes public.

Monitorizarea din 2016 arată că toate anunţurile despre desfăşurarea şedinţelor publice au fost comunicate pe portalul web de către 16 localităţi şi 1 raion, iar în 2018 - 28 de administraţii locale şi 14 administraţii raionale utilizează pagina web pentru a publica aceste anunţuri.

În concluzie, Viorel Pîrvan afirmă că la capitolul procesul decizional a crescut numărul localităţilor care au înregistrat video/audio şedinţele consiliului local şi raional, pe care le-au stocat în arhiva web (site-ul localităţii şi/sau pe portalul youtube.com). În anul 2016 au fost identificate 6 localităţi şi 1 raion care au publicat pe pagina web aceste înregistrări video/audio, iar în 2018 sunt 20 de localităţi şi 3 raioane. Cele mai bune exemple în acest sens remarcăm oraşul Ialoveni, municipiul Străşeni şi raionul Făleşti.