SOCIAL

Studenţii de la Universitate de Stat de Medicină şi Farmacie din Chişinău vor la studii cu prezenţă fizică

Studenţii de la Universitate de Stat de Medicină şi Farmacie din Chişinău cer autorităţilor să revizuiască decizia de a se face cursuri doar în regim online. Spudenţii spun că e complicat să înveţi Medicină de la distanţă. Ei au şi un argument: sunt vaccinaţi în proporţie de peste 90%, iar regulile de prevenire a infecţiei SarsCov 2 sunt respectate cu stricteţe.

Aşa decurg acum lecţiile online universităţi. Maria şi Adrian sunt studenţi în anul patru la Medicină şi studiază chirurgia.

MARIA-MAGDALENA POJOGA, student USMF, anul IV: „Chirurgia nu se poate preda online, învăţăm mai mult teoretic, dar sunt tehnici operatorii, sunt manopere pe care trebuie să le realizăm la pacienţi, să discutăm cu pacientul. Ceea ce am putea învăţa în 10 minute la pacient, durează undeva poate şi la o oră să învăţăm doar teoretic.”

ADRIAN VICOL, student USMF, anul IV: „Sunt unele obiecte unde te-aui putea adapta, însă chirurgia, anatomia şi multe alte obiecte nu ai cum să le faci online. Acolo trebuie să fii în sala de operaţie să vezi, să înveţi, profesorul să îţi arate direct pe prsoane sau pe mulaje.”

Diana este în anul II şi pentru că este din regiunea transnistreană a decis să rămână în cămin.

DIANA MITIUC, studentă USMF, anul II: „Anul I tot am studiat online şi a fost foarte greu, pentru că este mai greu de reţinut informaţia.Când am avut anatomia am avut câteva ore offline şi era foarte interesant.  Pipăiam, simţeam vedeam ce şi cum să răspundem şi îmi părea greu, dar când e online şi vezi doar imaginea în faţa ta.”

BETA În camere sunt câte doi-trei studenţi. Dacă toţi au concomitent lecţii online, pe grupe diferite, se crează un haos.

DAMIAN CIUGUREANU, student USMF, anul III: „Unul se duce în altă parte sau vine în sala de lectură, aşa care cum poate. Noi suntem specialităţile avem să ne luptăm cu pandemia în viitor, anume specialitatea medicină preventivă şi dacă nu suntem în contact direct acum, o să ne fie foarte complicat pe viitor.”

90% dintre studentii de la medicină sunt vaccinaţi. Ei îşi doresc să revină în amfiteatre, sau să se adopte studii în format mixt- prelegerile online şi seminarele offline.

MARIA-MAGDALENA POJOGA, student USMF: „Nu cred că noi suntem acel focar de infecţie, în special noi studenţii de la medicină care am respectat restricţiile şi am promovat vaccinarea populaţiei. De aceea nu consider că e corect să avem de suferit.”

Pe lingă programul de invăţamint, studenţii de la USMF sunt implicaţi şi în campaniile de imunizare.