SOCIAL

Stresul, boala secolului XXI

Într-o lume agitată, cu multe griji cotidiene, auzim în jurul nostru din ce în ce mai des cuvântul „stres”. Specialiştii spun că, de multe ori, oamenii simt, gândesc sau acţionează altfel decât şi-ar dori, pentru că nu ştiu cum să funcţioneze în anumite situaţii de viaţă. Stările sunt confuze, acţiunile nu-şi găsesc finalitate, apar diferite gânduri, iar persoanele invocă tot mai des stresul, numit de specialiştii în psihologie „boala secolului XXI”.

În principiu, stresul este ceva absolut normal, parte a instinctului de supravieţuire, care apare atunci când organismul are nevoie să se adapteze la ceva nou. Psihologii susţin că stresul la intensităţi mici este chiar benefic. Îi mobilizează pe oameni şi îi ajută să-şi rezolve problemele. Dar stările stresante de lungă durată ar putea avea consecinţe grave asupra sănătăţii.
 
Deşi stresul este o problemă reală a societăţii actuale, mulţi oameni consideră acest subiect neimportant. Medicii spun că stresul necontrolat şi netratat duce la depresie, anxietate, tulburări de personalitate, obezitate, boli cardiovasculare, aritmii cardiace şi infarct miocardic sau atac cerebral. De aceea, găsirea unor metode eficiente de combatere a stresului este o chestiune vitală.
 
Conform conceptului de reducere a riscurilor în caz de stres, primul pas este conştientizarea problemei. Ieşirea din labirintul unei vieţi stresante se face prin dezvoltarea unor abilităţi de management al stresului.
 
Managementul stresului necesită o integrare a terapiilor, care ar permite corpului ă se relaxeze şi să se echilibreze din punct de vedere fizic, mental şi emoţional. Pe măsură ce eliberează deşeurile emoţionale şi mentale, omul îşi recâştigă vitalitatea şi bucuria de a trăi. Printre remediile recomandate pentru combaterea stresului cotidian sunt sprijinul social şi stilul de viată activ şi sănătos.

Lista recomandărilor psihologilor, în caz de stres, continuă cu dezvoltarea încrederii în propria persoană şi acceptarea necondiţionată.

Emisiunea integrală poate fi vizionată, accesând următorul link.