Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Străinii ar putea obţine mai uşor un loc de muncă în Republica Moldova

Parlamentul de la Chişinău a adoptat în prima lectură, un proiect de lege care ar urma să le permită cetăţenilor străini să obţină mai uşor un loc de muncă în Republica Moldova. Proiectul a fost aprobat după dezbateri aprinse, care au durat mai bine de oră.

Potrivit proiectului de lege elaborat de Guvern, cetăţenii străini care se vor angaja în câmpul muncii, nu vor mai fi obligaţi să prezinte acte privind domciliul din Republica Moldova. Mai mult, remunerarea acestora  nu va fi mai mică decât salariul mediu din sectorul în care vor munci. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Bălan, a precizat că Guvernul a elaborat proiectul la propunerea mediului de afaceri, pentru a facilita angajarea în câmpul muncii a lucrătorilor imigranţi şi a acoperi deficitul de muncă de pe piaţa internă.

„Avem solicitări din partea investitorilor cu privire la necesitatea forţei de muncă în domeniilor lor de activitate, mă refer la domeniul textil, domeniul construcţiei, infrastructură, electronică”, a spus GHEORGHE BĂLAN, secretar de stat MAI.

Deputaţii opoziţiei parlamentare au criticat proiectul şi au avertizat că adoptarea acestuia le va îngrădi multor cetăţeni ai Republicii Moldova accesul pe piaţa muncii.

„Noi ne dăm bine seama că această forţă străină nu o să vină din ţările Uniunii Europene. O să vină ţin ţările cu risc mai sporit. Se va întreprinde ceva privind situaţia criminogenă”, a spus ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA.

„Cumva obscur încercaţi să permiteţi aducerea străinilor care să fie plătiţi nu salariu mediu pe economie, dar salariu minim. Sunt vreo 60 de mii de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă în Republica Moldova. Creaţi  o situaţie în care nu o să existe posibilitatea să crească salariile şi o să limitaţi posibilitatea celor care vor să o facă”, a spus DAN PERCIUN, deputat PAS.

„Sunt ţări şi mai sărace ca Moldova să nu ne întâmpinăm cu milioanele sau sute şi zeci de mii de oameni veniţi din capătul lumii, ar fi bine să vină din ţările civilizate. Noi în lume avem aproape un milion de lume migranţi şi ar fi bine ca paralel să facem condiţii pentru aceşti oameni ai noştri”, a spus NICOLAE PASCARU, deputat PSRM.

Secretarul de stat al MAI, susţine că în prezent, în Republica Moldova, muncesc legal aproape două mii de cetăţeni străini, iar numărul celor care lucrează ilegal încă nu este cunoscut.
Similare
RECOMANDĂRI