SOCIAL

Statul a rămas dator cu peste jumătate de milion de lei pentru un medicament, care acum se prăfuieşte în depozit

post-img

Statul a rămas dator cu peste jumătate de milion de lei pentru biosimilarul insulinei Strim pe care l-a procurat de la compania ucraineană Farmac. Contractul de achiziţie semnat cu Esculap-Farm SRL, compania care a câştigat licitaţia, este de aproximativ 4 milioane 147 de mii de lei.

Firma a livrat de aceşti bani 413.850 de cartuşe şi 13.350 de stilouri injectoare (Pen-uri) Strim 100 UI/ml 3 ml, soluţie injectabilă, scrie sanatateinfo.md.

Pacienţilor le-au fost distribuite însă doar 61.200 de cartuşe, potrivit Centrului de Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). Restul medicamentelor stau în depozite.

Ministerul Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale spune că nu este o problemă că pacienţilor cu diabet nu li se mai prescrie STRIM, pentru că „pe piaţă există alternative” şi autorităţile s-au îngrijit ca bolnavii să primească insulina de care au nevoie până la sfârşitul anului, fără să li se afecteze sănătatea. Problema este însă că statul a cheltuit peste 174 de mii de euro, bani publici fără rost, iar pentru acesta nu se ştie cine va răspunde.

Mai mult, biosimilarul a fost retras de pe piaţă şi ulterior din nomenclatorul de medicamente, pe motiv că au fost înregistrate reacţii adverse. În total, 101 cazuri, anunţa pe 9 august Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM). Cu câteva zile mai devreme însă instituţia anunţa public, printr-un comunicat, că în urma efectuării controlului calităţii medicamentului „devieri de calitate nu au fost identificate”. Deciziile par să se contrazică, întrucât detalii despre reacţiile adverse înregistrate şi severitatea acestora nu au fost făcute publice.

Între timp, compania Farmac, din Ucraina spune că este gata să-şi apere onoarea şi cere acces la informaţiile privind reacţiile adverse înregistrate în Republica Moldova. Zilele trecute, reprezentantul firmei declara într-o conferinţă de presă că reacţiile ar putea fi o excepţie şi s-ar putea să fi avut loc din cauza administrării incorecte a preparatului sau a trecerii de la alte medicamente. Potrivit lui Andrei Goi, directorul tehnic al companiei în lume se înregistrează în jur de 60 de reacţii adverse la 10 milioane de utilizatori, iar în Ucraina au fost declarate 3 cazuri de reacţii adverse la 60 de mii de utilizatori. Goi spune că firma pe care o reprezintă este pregătită să furnizeze toate informaţiile necesare şi să contribuie la anchetă, prezentând deja mai multe documente solicitate de către AMDM privind utilizarea produsului în Ucraina, dar şi în alte ţări.

Amintim că, pe marginea cazului legat de biosimilarul Strim Centrul Naţional Anticorupţie a deschis un dosar penal. În el este vizat fostul director al Centrul de Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), Ivan Antoci. În biroul acestuia, la sfârşitul lunii iulie au fost efectuate percheziţii şi ridicate mai multe documente. Alte informaţii despre evoluţia anchetei nu au fost făcute publice.

Continuarea o găsişi pe sanatateinfo.md