SOCIAL

Specialiştii denunţă carenţe în alimentaţia copiilor în instituţiile de învăţământ

post-img

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/ recomandă organizarea prânzului gratuit pentru elevii din clasele gimnaziale şi liceale din motiv că, în ultima perioadă, se atestă o creştere cu circa 20 la sută a bolilor sistemului digestiv în rândul minorilor. Ei anunţă că alimentaţia în instituţiile de învăţământ este deficitară, fiind depăşite normele de consum la pâine şi făinoase, lipsind în mare parte fructele, carnea şi lactatele.

Datele prezentate de ANSP arată că în instituţiile de educaţie timpurie, pâinea, crupele, pastele făinoase şi produsele de patiserie depăşesc cu mult normele fiziologice de consum pe zi pentru un copil. Iar ponderea deficitului de consum a legumelor proaspete a variat în perioada 2016-2018 de la 21% până la 6,8%. Cel mai mare deficit al consumului de legume a fost determinat la copiii din raioanele: Cahul – 19,7%, Floreşti – 19,2%, Ştefan-Vodă – 17,4%, Cimişlia – 15,8%, Străşeni – 14,8%, Ceadâr–Lunga – 12,5%.

În alimentaţia micuţilor există, pe lângă deficit de fructe, deficit de carne, lapte şi unt. Şi ouăle, dar şi peştele se regăsesc prea rar pe mesele copiilor, fapt ce le poate pune în pericol sănătatea, deoarece atât deficitul, cât şi surplusul unor elemente influenţează negativ starea de sănătate a acestora şi contribuie la apariţia bolilor netransmisibile, precum şi la diminuarea posibilităţii de a obţine rezultate academice bune, scrie moldpres.

Specialiştii ANSP monitorizează anual statutul nutriţional al copiilor instituţionalizaţi. Alimentaţia copiilor din instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal este organizată doar în clasele primare şi la copiii din familii social vulnerabile. Cota alimentaţiei elevilor în perioada anilor 2016-2018 a crescut de la 46,9% până la 53,8%. Ponderea elevilor care se alimentează la bufetul instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal a constituit 1,2%, iar a celor care se alimentează la pachet este de 0,4%.