SOCIAL

Specialiştii anticipează creşterea numărului de cazuri de Covid-19 în R. Moldova

Autorităţile Republicii Moldova spun că în ultima săptămâna a scăzut cu peste 35 la sută numărul infectărilor cu Covid. Specialiştii din domeniul sănătăţii atrag însă atenţia că după manifestaţiile din 9 mai şi ceremoniile dedicate Paştelui Blajinilor numărul îmbolnăvirilor va creşte. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au transmis avertismentul în emisiunea Punctul pe Azi şi au îndemnat populaţia să se vaccineze.

Potrivit autorităţilor numărul celor infectaţi ar putea creşte după ce socialiştii au organizat pe 9 mai un marş în centrul Chişinăului. Cei mai mulţi dintre participanţi nu au purtat corect masca de protecţie şi nici nu au respectat distanţa dintre ei.

TATIANA ZATÎC, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: Situaţia respective ne duce la gândul că în următoarele zile, 14 zile am putea avea un număr sporit de cazuri. Noi vedem aceasta şi după rata de contagiozitate că este deja în creştere de la 0,80 la 0,84. Este un indicator nu bun deloc. Şi asta încă odată impune populaţia să respecte normele de siguranţă.

ANGELA PARASCHIV, epidemiolog ANSP: O altă parte este persoanele care au revenit în ţară, care posibil să revină fiind în perioada de incubaţie sau persoane care sunt cu forme uşoare sau asimptomatice şi să revină cu o variantă cu nişte mutaţii, atunci populaţia noastră fiind sensibilă faţă de aceste mutaţii noi sigur va fi un factor care va declanşa un alt val.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a recomandat anterior evitarea manifestaţiilor în masă, însă aceste îndemnuri au fost ignorate.
TATIANA ZATÎC, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: Decizia privind anumite activităţi au fost coordonate cu comisiile teritoriale de sănătate publică. Respectiv s-au întâmplat asemenea evenimente care puteau fi amânate pentru un alt an mai bun.

Specialiştii în sănătate îndeamnă cetăţenii să se imunizeze. De ieri în Republica Moldova a început a treia etapă de vaccinare împotriva noului coronavirus. În mod prioritar sunt vaccinate persoanele care activează în domeniul alimentaţiei publice, în transporturi şi comunicaţii. Până acum, în Republica Moldova au fost administrate peste 192 de mii de doze de vaccin.