Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Specialiştii ANSA recunosc că fructele şi legumele sunt tratate cu antifungice

Vrem să cumpărăm sănătate la pachet, însă cu timpul, ne putem îmbolnăvi de cancer. Multe dintre fructele şi legumele comercializate în Republica Moldova sunt tratate cu substante antifungice pentru a rezista mai mult. O recunosc chiar specialiştii Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi vânzătorii din pieţe. Deşi medicii spun că această soluţie periculoasă ne poate îmbolnăvi, reprezentanţii ANSA dau asigurări că fructele şi legumele sunt stropite conform normelor.

Culoare intensă, formă ideală şi nici o imperfecţiune. Sunt primele indicii ce ne arată că fructele nu au fost crescute chiar în voia lor, ci ajutate de multe alte elemente din tabelul lui Mendeleev. Vânzătorii de la Piaţa Centrală din Chişinău recunosc fără să roşească că toate produsele de pe tarabele lor sunt stropite şi nu doar cu antifungice.

O altă tarabă, aceeaşi spovedanie.

Confesiunile vânzătorilor sunt confirmate şi de specialiştii Agenţiei pentru Sănătate Publică. Aceştia susţin că, cel mai des, sunt stropite citricele, strugurii, merele şi usturoiul, atât cele de import, cât şi cele crescute în Republica Moldova.

Lucru negat de medicii nutriţionişti. Aceştia susţin că substanţa care păstrează fructul proaspat, dăunează sănătăţi şi în timp poate provoca chiar şi cancer. Asta în condiţiile în care nu le spălăm foarte bine.

Specialiştii ne recomandă să alegem acele fructe şi legume mai puţin arătoase. Acasă trebuie să le ţinem sub jetul de apă timp de 15 minute şi ţinute tot atâta timp în apă cu bicarbonat de sodiu sau vitamina C. Aceste procedee înlătură antifungicul.

Deşi, conform legii, vânzătorii ar trebui să indice pe etichetă toate adausurile chimice, acest lucru nu se întâmplă în Piaţa Centrală. Cumpărătorii susţin că să bazează doar pe instict la selecţie.

Specialiştii de la ANSA susţin că în ultimii ani nu au identificat niciun fruct sau o legumă care să fi avut depăşite normele de concentraţii antifungen.
Similare
RECOMANDĂRI