SOCIAL

SONDAJ. Care sunt cele mai importante momente din anul 2020 în opinia cetăţenilor Republicii Moldova

Un sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova arată că cele mai importante momente din anul 2020 au fost, în opinia cetăţenilor, pandemia de COVID-19, sacrificiul medicilor, seceta şi protestul fermierilor. Jumătate dintre participanţii la sondaj au declarat că anul 2020 a fost mai greu decât 2019. Doar 10% au spus că a fost mai uşor.

71% dintre participanţii la sondajul Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor    consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită.

ÎN CE DIRECŢIE MERG LUCRURILE ÎN REPUBLICA MOLDOVA?

70,8% - direcţie greşită
23,7% - direcţie bună
5,5% - nu ştiu
Sursa: Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova

La întrebarea cât de mulţumiţi sunt oamenii de situaţia economică, 42% au spus că nu sunt mulţumiţi şi doar 4 la sută se declară multumiti.

OPINII DESPRE SITUAŢIA ECONOMICĂ

Foarte mulţumit – 0,5%
Destul de mulţumit – 3,4%
Nici mulţumit, nici nemulţumit – 17,1%
Nu prea mulţumit – 34,5%
Deloc mulţumit – 41,8%
Nu ştiu – 2,7%
Sursa: Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova

„28 la sută nu le ajunge nici pentru strictul necesar, circa o treime le ajunge doar pentru strictul necesar, 23% ne ajung pentru un trai decent, dar nu ne permitem cumpărarea unor bunuri mai scumpe, fiecare a zecea persoană a menţionat că reuşeşte să cumpere şi unele bunuri mai scumpe, dar cu restrângere în alte domenii”, a spus VICTOR MOCANU, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor.

Mai mult de o treime dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de nivelul scăzut al calităţii vieţii, de sărăcie, de preţurile mari la produsele alimentare şi servicii comunale. 29% dintre participanţii la sondaj sunt îngrijoraţi de pandemie, de starea sănătăţii şi activitatea sistemului sanitar, de viaţa şi sănătatea medicilor. Iar criza economică şi şomajul îi îngrijorează pe 27,4 la sută dintre oamenii care au răspuns la întrebările din sondaj.

„Rezultatele cercetărilor sociologice denotă următoarea concluzie: În Republica Moldova lipseşte clasa de mijloc, iar societatea rămâne a fi una instabilă, populaţia este derutată de raportul dintre cei bogaţi şi cei săraci. Sărăcia în Republica Moldova este determinată şi aprofundată de starea conştiinţei naţionale”, a spus VICTOR MOCANU, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor.

Studiul a fost efectuat în perioada 8 - 23 ianuarie 2021, pe un eşantion de 1153 de respondenţi din 87 de localităţi ale Republicii Moldova, şi are o marjă de eroare de plus-minus 3%.