SOCIAL

Soluţiile experţior în medicină privind limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19

Experţii spun că infecţia de coronavirus s-ar răspândi pe ascuns şi, pe alocuri, nu ar putea fi detectată de autorităţile sanitare. Acest lucru se întâmplă pentru că se fac mai puţine teste decât ar trebui. De cealaltă parte, responsabilii din sănătăte spun că nu fac risipă de teste, dar sunt investigaţi toţi suspecţii.

Testele se fac acum pentru a confirma diagnosticul, deşi epidemiologii spun că ar trebui găsiţi potenţialii infectaţi din zona de risc. Cu alte cuvinte, autorităţile ar trebui să ajungă la cei bolnavi şi nu aceştia să vină la medic. Asta ar fi soluţia salvatoare, dar nu se întâmplă aşa. 

"Trebuie testele de folosit raţional, acolo unde trebuie. Cu cât mai multe teste facem, o să crească numărul de îmbolnăviri. Folosim nu 100, 200 de teste pe zi, dar 1000-2000 pe zi. Nu numai când bolnavul ţi-a venit şi plânge că uite eu am febră. Dar în focarele acestea toate, mai ales şi aceştia care vin de peste hotare. Ei trebuie supravegheaţi.  Dar familia lor dacă el s-a îmbolnăvit trebuie de controlat, iar, din nou, de depistat la timp", spune VIOREL PRISĂCARI, epidemiolog, doctor habilitat în medicină.

Şi doar aşa va putea fi oprit procesul de răspândire a bolii. Epidemiologul Viorel Prisăcari este de părere că pentru a creşte constant numărul de probe este nevoie de activat şi laboratoarele din alte regiuni ale Republicii Moldova. Doar că acestea nu au fost pregătite pentru a interveni în asemenea cazuri de urgenţă, mai spune doctorul în medicină.

"Nu-i normal ca să vină unul cu material din Vulcăneşti ca să aducă la Chişinău. Trebuie pregătite laboratoare şi la sud şi la nord. Avem laboratoare, ele numai trebuie pregătiţi oamenii şi asiguraţi cu teste. Cu cât mai multe o să facem investigaţii, cu atât o să îi depistăm pe acei infectaţi. Acei infectaţi cât de uşoară forma ar fi, el e sursă de agenţi patogeni. Unul poate să dea la 2, 3, 4, 5, 6 persoane", afirmă VIOREL PRISĂCARI, epidemiolog, doctor habilitat în medicină.

Contactaţi de TVR MOLDOVA, responsabilii de la Ministerul Sănătăţii spun că actuala metodologie de depistare a celor bolnavi este eficientă.  

"Noi ne conducem de criteriul ca toti pacientii suspecti ce intrunesc criteriile de definiţie de caz. Şi la moment, noi avem capacitate de laborator am efectuat la toţi. Nu a fost refuzat nici o persoană. Deci nu ţine de capacitatea de a testa, noi avem capacităţi şi facem", spune CONSTANTIN RÎMEŞ, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

În prezent, laboratoarele ANSP dispun de o rezervă de peste 10 mii de teste. Iar în următoarele zile vor ajunge în ţară alte 80 de mii. Cele mai multe teste realizate doar într-o zi au fost procesate pe 4 aprilie. Este vorba de 631 de probe. Tot atunci au fost depistate şi cele mai mulţi bolnavi de coronavirus, 161 la număr. Iniţial, toate probele la COVID-19 se făceau numai în laboratorul ANSP, după care au fost implicate în acest proces şi două laboratoare private.