Şoferii nu vor mai fi amendaţi dacă nu vor avea la ei permisul de conducere, potrivit unor modificări ale legislaţiei propuse de autorităţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şoferii nu vor mai fi amendaţi dacă nu vor avea la ei permisul de conducere, potrivit unor modificări ale legislaţiei propuse de autorităţi

Autorităţile vin cu mai multe modificări ale cadrului legal prin care propun excluderea obligaţiei de a prezenta permisul de conducere de către posesorul (proprietarul) autovehiculului şi excluderea de la răspunderea contravenţională a persoanelor care nu au asupra lor permisul de conducere, atunci când se află în trafic naţional şi conduc vehiculul pe care îl au în posesie/proprietate, informează Bizlaw.md.

Aceste modificări nu exclud însă obligaţia de a obţine permisul de conducere conform legislaţiei. Totuşi, dacă au uitat permisul acasă, şoferii vor putea prezenta alte documente, care să confirme dreptul de a conduce, notează sursa citată

Potrivit unui document prezentat pentru consultări publice, autorităţile propun modificări la Codul penal, Codul contravenţional şi Legea privind siguranţa traficului rutier.

Proiectul are drept scop eliminarea ambiguităţilor ce ar putea implica în ceea ce priveşte prezentarea permisului de conducere şi răspunderea pentru neprezentarea lui.

Răspunderea contravenţională pentru ce care nu au asupra lor permisul va fi aplicabilă doar pentru doar conducătorii aflaţi în traficul national. Asta din cauza posibilităţilor limitate din punct de vedere tehnic a agenţilor de circulaţie de a verifica dispunerea de dreptul de a conduce a unei persoane care se află la volanul unui vehicul al cărei posesor nu este sau care se află în trafic internaţional.

Modificările propuse la Codul penal vin să excludă ambiguitatea existentă la moment în terminologia utilizată la definirea dreptului de a conduce un vehicul. În art. 2641, alin.(4) din Codul penal, deţinerea permisului de conducere este subînţeleasă ca deţinere a dreptului de a conduce un vehicul.

Similare
RECOMANDĂRI