Şoferii implicaţi în accidente minore se vor putea înţelege pe loc fără să anunţe poliţia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şoferii implicaţi în accidente minore se vor putea înţelege pe loc fără să anunţe poliţia

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore, în cazul deţinerii poliţei de asigurare pentru răspundere civilă auto internă, urmează să devină posibilă din luna septembrie, la şase luni de la publicarea noilor prevederi în Monitorul Oficial. Odată cu intrarea în vigoare, şoferii automobilelor implicate în accidentele minore ar putea ajunge la o înţelegere, semnând o constatare amiabilă, scăpând astfel de amenzi şi puncte de penalizare.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în urma cărora au rezultat numai daune materiale nesemnificative şi în care au fost implicate doar două autovehicule. Recent, Comisia Naţională a Pieţei Financiare a stabilit forma şi conţinutul formularului „Constatare amiabilă de accident”, precum şi normele aferente procedurilor de utilizare a formularului. Formularul conţine două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele având aceeaşi valoare juridică.

Solicitat de IPN, vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip, a declarat că formularul de constatare amiabilă se va elibera de către asigurător în momentul perfectării asigurării. În cazul în care asigurarea este deja perfectată, iar şoferul este implicat într-un accident minor, el va apela după formular la compania de asigurare. Noile reglementări presupun că, dacă şoferii au ajuns la o înţelegere, cel care se face vinovat îşi contactează asiguratorul auto. Ca urmare, ambii conducători auto implicaţi în accident vor completa şi semna formularul. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea şoferilor pentru documentarea accidentului la poliţie. Astfel, va fi exceptată şi sancţiunea contravenţională.

Ofiţerul de presă al Direcţiei de poliţie a capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru IPN că în prezent, şoferii de asemenea, pot ajunge la o înţelegere, în cazul în care accidentul este minor, iar unul dintre conducători îşi recunoaşte vina. Ei pot să nu solicite poliţia la faţa locului, dacă au ajuns la o înţelegere, însă după ce vor face fotografii la faţa locului se vor deplasa la Secţia supraveghere transport şi circulaţie rutieră din strada Aleea Gării. Pentru a se asigura că şoferul vinovat nu se va eschiva, la faţa locului poate fi întocmită o recipisă cu descrierea locului, datei şi a circumstanţelor, inclusiv datele din actele şoferilor. Natalia Stati a mai spus că înţelegerea amiabilă în cazul accidentelor minore este recomandată pentru a evita crearea ambuteiajelor în zonă, dar şi pentru a nu ocupa echipele mobile ale Secţiei, astfel încât acestea să reuşească să intervină în cazuri mai grave.

Pentru deţinătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore se va aplica de la începutul anului viitor.
Similare
RECOMANDĂRI