SOCIAL

Şoferii care conduc sub influenţa alcoolului îşi pot recupera permis doar după o vizită la morgă

Şoferii prinşi că au condus sub influenţa băuturilor alcoolice işi pot recupera permisul doar după o vizită la morgă. Ei sunt obligaţi să treacă printr-un program special de reabilitare pentru a vedea unde s-ar putea ajunge dacă se incalcă regulile la volan. De la lansarea proiectului, peste 300 de şoferi au trecut prin această experienţă la Centru de medicină Legală.

Opt şoferi din Ungheni, prinşi băuţi la volan, au venit la Chişinău pentru lecţiile de viaţă din sala cu cadavre de la Centrul de Medicină Legală. După ce se echipează corespunzător, cursanţii sunt pusi la treabă. Spălă mesele de disecţie şi sala de operaţie.

Timp de cinci ore, soferii sunt alături de un infirmier de la Centrul de Medicina Legală. Ei vor asista la autopsii sau la cosmetizarea cadavrelor. Pentru a face faţă acestei lecţii, consilierii de probaţiune le vor acorda asistenţă psihologică.

Cei mai  afectaţi emoţional sunt şoferii tineri.

„Vă văd şocat, speriat. -Emoţiile sunt de nedescris, foarte straşnic. Nu aţi mai văzut aşa ceva? - Prima dată în viaţă, am văzut şi sunt în aşa loc şi-mi pare rău pentru ce am făcut. Sper mai mult să nu ajung în aşa situaţie”, a spus un bărbat.
Consilierii de la Inspectoratul de Probaţiune Ungheni confirmă că după cinci ore la morgă, şoferii care au incălcat legea reuşesc să conştientizeze pericolul din trafic.

COTRUŢĂ ANA, consilier de probaţiune: Scopul şi obiectivul acestei sesiuni constă în conştietizarea de către beneficiari a consecinţelor care pot surveni ca urmare a conducerii mijloacelor de transport în stare de ebrietate.

Participarea la programul de reeducare este una din condiţiile pentru redobândirea permisului de conducere. Şoferii fac şi muncă în folosul comunităţii şi vor merge în spitale să vadă victimele accidentelor rutiere.
Programul durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani achitaţi de şoferii indisciplinaţi.