Societatea civilă va monitoriza 13 raioane pe segmentul anticorupţie şi integritate
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Societatea civilă va monitoriza 13 raioane pe segmentul anticorupţie şi integritate

Mai multe organizaţii ale societăţii civile, câştigătoare ale unui concurs de granturi iniţiat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), vor monitoriza felul în care autorităţile din 13 raioane implementează planurile de acţiuni prevăzute de Strategia Naţională de Integritate şi Anticorupţie. Totodată, ONG-urile vor analiza cum îndeplinesc autorităţile centrale planul sectorial anticorupţie în domeniul vamal şi protecţiei mediului.

Potrivit Moldpres, iniţiativa se înscrie în proiectul „Lupta cu corupţia prin consolidarea integrităţii în Republica Moldova”, implementat de PNUD, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Rezultatele monitorizări vor fi incluse în rapoarte alternative, ce vor fi prezentate autorităţilor, instituţiilor internaţionale şi publicului larg.

ONG-urile câştigătoare au obţinut granturi de până la zece mii de dolari, pentru propunerile de proiect care vizează monitorizarea planurilor locale de acţiuni anticorupţie şi 15 mii de dolari pentru cele care îşi propun monitorizarea planurilor sectoriale de acţiuni anticorupţie.

Potrivit Olgăi Crivoliubic, manager de proiect la PNUD, organizaţiile societăţii civile pot contribui la prevenirea corupţiei. „ONG-urile au un rol important în prevenirea corupţiei. Monitorizarea felului în care sunt aplicate planurile de acţiuni anticorupţie, precum şi solicitarea asigurării transparenţei activităţii autorităţilor publice, în special în domeniile vulnerabile la corupţie, sunt două dintre instrumentele de bază ale ONG-urilor implicate în acest proces. Totodată, societatea civilă dispune de instrumente pentru sensibilizarea opiniei publice despre riscurile pe care le prezintă corupţia şi poate încuraja şi susţine denunţarea  manifestărilor de corupţie”, a estimat sursa citată.

Proiectul „Lupta cu corupţia prin consolidarea integrităţii în Republica Moldova” este implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi contribuie la fortificarea capacităţilor actorilor din sectorul public şi privat, precum şi ale organizaţiilor societăţii civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor şi standardelor de prevenire a corupţiei.

Similare
RECOMANDĂRI