Societatea civilă susţine modificarea Legii deşeurilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Societatea civilă susţine modificarea Legii deşeurilor

Reprezentanţii Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic şi alţi ONG-işti susţin modificarea Legii deşeurilor din 14 august curent, cu reincluderea unui articol care va permite coincinerare deşeurilor nereciclabile. Într-o declaraţie emisă, reprezentanţii societăţii civile cer demisia Violetei Ivanov din funcţia de preşedintă a Comisiei parlamentare mediu şi dezvoltare regională, după ce deputata a solicitat ca aceste modificări legislative să nu fie promulgate.

În declaraţie se menţionează că astăzi, toată Europa incinerează şi coincinerează deşeurile menajere solide nereciclabile care, fiind compresate sub formă de balot RDF. Acestea reprezintă o sursă de energie în ţările europene. Astfel, ambalajele din plastic contaminate cu produse alimentare, ambalajele de desfacere (pungi, caserole, cutii, etc.) care există în Republica Moldova în cantităţi uriaşe şi care zilnic traversează frontiera Republicii Moldova ca şi material ce împachetează diverse mărfuri şi, la scurt timp, devin deşeuri, pot fi coincinerate în calitate de combustibil alternativ şi nu depozitate sau îngropate în sol.

În lista deşeurilor care nu pot fi reciclate şi pot fi eliminate prin incinerare sau coincinerare, se mai numără scutecele şi absorbantele, care se produc în cantităţi uriaşe şi care trebuie să ajungă în balotul RDF pentru coincinerare, şi nu îngropate la infinit. Până şi uleiurile uzate, care reprezintă produse petroliere, pot fi coincinerate pentru ca să nu le deversăm în râuri, transformând apa din râu în ulei şi provocând consecinţe grave asupra ecosistemelor de apă, dar să le valorificăm energetic.

„Modificările la Legea deşeurilor nu sunt despre uzina LaFarge de la Rezina care va putea coincinera RDF ori despre faptul că vom importa deşeuri pentru incinerare, deoarece acest lucru este interzis. Această lege este despre mii de gunoişti care ne otrăvesc viaţa de 30 de ani şi despre faptul că toate guvernările precedente nu au făcut nimic, dar absolut nimic pentru a ne mişca cu un metru în rezolvarea problemei gestionării deşeurilor. Iniţiativele societăţii civile de a mări amenzile pentru aruncarea iresponsabilă a deşeurilor s-au soldat cu zero rezultat, iar societatea civilă a fost hrănită cu promisiuni precum că nu este momentul oportun pentru acest lucru. Aceasta pentru că guvernărilor precedente le-a fost frică de votul cetăţeanului pe care-l vor pierde, dacă vor mări amenzile de poluare a mediului”, se spune în declaraţie.

Semnatarii consideră inoportuna reîntoarcerea Legii deşeurilor pentru consultări suplimentare, deoarece ele deja au avut loc. Totodată, cer demisia Violetei Ivanov din funcţia de preşedintă a Comisiei parlamentare mediu şi dezvoltare regională, deoarece „aceasta nu vine cu soluţii constructive în rezolvarea problemei deşeurilor, dar blochează în continuare iniţiativele ministerului, inclusiv pe cea de a interzice importul azbestului”.
Similare
RECOMANDĂRI