SOCIAL

Situaţie critică într-un sat din nordul Republicii Moldova. Locuitorii din Romanovca stau, de mai bine de o lună, fără apă potabilă

Situaţie critică într-un stat din nordul Republicii Moldova. Locuitorii din Romanovca stau, de mai bine de o lună, fără apă potabilă. În 13 din cele 15 fântâni ale satului nu mai este niciun strop. Oamenii sunt nevoiţi să aducă apă de la mare depărtare, fiecare cum poate. Administraţia comunei a cerut ajutor de la ministerul Agriculturii şi Consiliul Raional pentru a conecta localitatea la sistemul centralizat de aprovizionare cu apă. Fără rezultat, deocamdată

Localnicii din Romanovca mărturisesc că probleme cu apa din fântâni au avut în toţi anii, în special toamna. Anul acesta, însă, din cauza secetei prelungite nu prea au avut apă tot anul.

„Iaca, la noi fântâna e în ogradă luăm vreo 10 căldări şi gata seara ajungem că vacile vin şi nu avem apă chiar.  În vale  tot nu avem apă de fel în deal iaca toate fântânile sunt secate şi e mare problemă la noi. Mai rar spălăm, ce să facem, economisim. Mă mai duc la mama din satul vecin cu butoaie cu maşina mai aducem”, a spus LILIA PUIU, locuitor, Romanovca.

„Noi tot de la fântâna ceea de unde luăm apă demult nu e apă scoatem tulbure nu o poţi bea că e dacă e cu lut”, a spus EVGHENIA BOLUGA, locuitor, Romanovca.

Primarul comunei Pepeni, din care face parte localitatea Romanovca, spune că este o situaţie fără precedent. Din toate fântânile satului, apă mai e doar în două şi aceea e mult prea puţină pentru nevoile localnicilor.

„Anul acesta avem o problemă foarte mare adică au secat fântânile din sat unde avem peste 100 de locuitori 36 de copii şi nu au apă potabilă locuitorii. Mai sunt două fântâni care pot să se alimenteze câte 2 -3 căldări de apă pe zi”, a spus OLEG ROTARIU, primarul comunei Pepeni.

Administraţia comunei a luat decizia de conecta localitatea la sistemul centralizat de aprovizionare cu apă. Dar pentru asta e nevoie de aproape 400 de mii de lei, bani pe care comuna nu îi are. Primăria a trimis mai multe solicitări către Consiliul Raional Sângeri, ministerul Agriculturii şi Guvern, însă fără rezultate.

„Până când nu am răspuns nici de la o instituţie la care am mers cu demersuri noi putem aloca din surse proprii 50 de mii. Avem un deviz total de 400 de mii mai vom colecta şi de la populaţie în jur de 100 de mii şi ne mai trebuie încă 200 de mii pentru a rezolva problema”, a spus OLEG ROTARU, primarul comunei Pepeni.

Oamenii spun că sunt gata să contribuie financiar cu cât este nevoie, numai să aibă apă suficientă.