SOCIAL

O campanie naţională de testare şi prevenire a infecţiei HIV/SIDA a fost lansată de Asociaţia Obştească „Iniţiativa Pozitivă”

Pandemia a dus la scăderea controlului infecţiei HIV în Republica Moldova. În 2020, numărul testărilor şi al persoanelor care au început tratamentul a scăzut cu 30 la sută. Pentru a preveni răspândirea infecţiei, Asociaţia Obştească „Iniţiativa Pozitivă” a lansat astăzi o campanie naţională de testare la HIV/SIDA.

În 2020, au fost confirmate aproape 600 de cazuri noi de infectare cu HIV. Numărul mic de infectări, comparative cu anii anteriori, se datorează numărului mic de persoane testate.

SVETLANA PLĂMĂDEALĂ,  manager de proiect UNAIDS: „Aceasta însemană că HIV va fi depistat fie tardive, fie nu va fi depistat deloc în caz că este pozitiv, în timp situaţia de sănătate se înrăutăţeşte, scade calitatea vieţii şi poate duce şi la deces."

Campania naţională "Just Test" are menirea de a  promova testarea la HIV, atât în rândul populaţiei generale, cât şi în grupurile-cheie.

IURIE CLIMAŞEVSCHI, coordonator, Programul Naţional de prevenire a HIV/SIDA: „Nu există profesie unde nu sunt hiv infectaţi. Orice act sexual neprotejat în trecut este un risc de a te infecta cu HIV şi efectuând un test tu poţi şti ai contacta această infecţie sau nu. "

RUSLAN POVERGA, director A.O. „Iniţiativa Pozitivă": „Dacă o persoană trăieşte cu HIV şi nu ştie despre asta îşi pune în pericol propria sănătate dar şi pe cea a celor din jur. În cadrul acestei campanii facem totul pentru ca testarea să fie cât mai accesibilă şi să mărim gradul de informare a societăţii despre HIV/SIDA."

În Republica Moldova sunt înregistrate oficial 9386 de persoane infectate cu HIV. Medicii spun, însă, că numărul bolnavilor este mult mai mare şi, de aceea, este important ca fiecare persoană care trăieşte cu HIV să-şi afle statutul pentru a începe cât mai repede tratamentul antiretroviral.

IURIE CLIMAŞEVSCHI, coordonator Programul Naţional de prevenire a HIV/SIDA: „Estimativ mai sunt 5 mii de persoane care nu-şi cunosc acest statut. De 2 ori pe an ei trebuie să vină la centrul de tratament să-şi ia medicamentele să testeze probele necesare de sânge pentru încărcătura virală şi imunitate şi pleacă acasă. Un pacient în tratament are încărcătură virală nedetectabilă, practice zero şi imuntatea lui este normal."

În Republica Moldova, cele mai multe cazuri de infectare cu HIV sunt depistate tardiv. Datele arată că 50 la sută dintre persoanele înregistrare au deja un stadiu avansat al bolii sau chiar SIDA. Anual, în Republica Moldova, mor între 200 şi 300 de persoane din cauza SIDA.  

În parcul Ştefan cel Mare din Chişină sunt multe  bănci, una dintre ele, însă, iese însă în evidenţă. Este vorba despre banca dedicate persoanelor care au murit din cauza SIDA. Aceasta este formată din mai multe inele din  metal. Cele argintii simbolizează numărul persoanelor care trăiesc cu HIV iar cele negre al persoanelor care au decedat din cauza virusului.”

Campania "Just test"  află-ţi statutul HIV" este realizată de A.O "Iniţiativa Pozitivă", sub egida Spitalului de Dermatologie şi Boli Comunicabile, şi va dura până pe 30 noiembrie. În prezent, testarea la HIV în Republica Moldova este gratuită, voluntară şi anonimă. Testul se face în toate instituţiile medicale, la medicul de familie, dar şi la organizaţiile neguvernamentale de profil.  

„În viaţă avem multe statute şi toate sunt doar o parte din noi. Află statutul tău HIV. Trece testul la HIV. Este la fel o parte important din tine."