SOCIAL

Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat performant

post-img

Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat simulator performant care va contribui la tratamentul pacienţilor cu cancer.

Cu ajutorul aparatului pot fi obţinute imagini detaliate anatomice care sunt utilizate pentru delimitarea volumului tumoral şi a organelor interne care se includ în zona de risc pentru iradiere şi stabilirea cu precizie a planului pentru ulteriorul tratament radioterapeutic, anunţă Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale într-un comunicat de presă.

Totodată, serviciul a fost dotat şi cu un sistem informaţional de planificare local cu staţii de lucru pentru medici radioterapeuţi şi fizicieni medicali, care permite tuturor specialiştilor să aibă acces la structura tumorii şi să elaboreze planul de tratament.

„Pentru cei peste 3000 de pacienţi oncologi au fost create condiţii de a primi tratament radioterapeutic cu o precizie tehnologică înaltă. Posibilitatea de a simula tratamentul radiant prin intermediul Tomografului computerizat simulator, perfecţionează câmpurile de radiaţie, astfel obţinîndu-se rezultatul scontat”, a subliniat directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

Anual, de acest serviciu beneficiază aproximativ 2500 de pacienţi. În anul 2018, au fost realizate peste 50 de mii de şedinţe de terapie radiantă şi 125 de câmpuri magnetice.

Echipamentulul a fost achiziţionat datorită proiectului de Cooperare Tehnică între Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică şi Guvernul Republicii Moldova. Costul total fiind de peste 700 de mii de euro.