SOCIAL

Şefii adjuncţi ai instituţiilor penitenciare, instruiţi despre inadmisibilitatea torturii

post-img

Acuzaţiile de tortură, tratamentele sau pedepsele crude, inumane sau degradante aplicate deţinuţilor ar trebui să fie imediat investigate, imparţial, de către o agenţie guvernamentală independentă. Subiectul a fost discutat de către şefii adjuncţi ai instituţiilor penitenciare din Republica Moldova în cadrul unui atelier privind inadmisibilitatea torturii, organizat de către Institutul pentru Democraţie din Comrat, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, angajaţii instituţiilor penitenciare au aflat că toţi deţinuţii trebuie trataţi cu respect, în baza demnităţii şi a valorii lor ca fiinţă umană. Securitatea şi siguranţa deţinuţilor, a personalului, a furnizorilor de servicii şi a vizitatorilor trebuie asigurate în mod constant.

Şefii adjuncţi ai instituţiilor penitenciare susţin că se confruntă cu lipsa personalului medical în instituţiile penitenciare. Anxietatea constantă pentru viaţa lor a dus la faptul că medicii nici nu vor să audă despre lucrul în instituţiile penitenciare. Pe de altă parte, dacă deţinuţii nu au parte de servicii medicale la cererea lor, acest lucru este considerat tortură.

În cadrul atelierului, angajaţii instituţiilor penitenciare au aflat mai multe despre mecanismele naţionale şi internaţionale de prevenire a torturii. „Rezoluţia Adunării Generale a adoptat un text revizuit al Regulilor minime standard pentru tratamentul deţinuţilor şi, de asemenea, a aprobat recomandarea grupului de lucru conform căruia aceste reguli ar trebui să fie numite „Regulile lui Nelson Mandela”, în deplină respectare a moştenirii fostului preşedinte al Africii de Sud, Nelson Rolihlahla Mandela”, se arată în comunicat.

Instruirea s-a desfăşurat la Centrul de instruire al Departamentului Instituţiilor Penitenciare din Republica Moldova şi a fost organizat în parteneriat cu Institutul Naţional al Femeilor din R. Moldova şi Centrul Media al Transnistriei din Tiraspol, cu sprijinul Uniunii Europene, prin Instrumentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului, în cadrul proiectului „Împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”.