SOCIAL

Scumpirea carburanţilor, discutată la Guvern. Premierul interimar a dispus crearea unui grup de experţi pentru analizarea problemei

post-img

Grupul de lucru responsabil de analiza şi monitorizarea preţurilor s-a întrunit la Guvern pentru a discuta ultimele tendinţe în evoluţia preţurilor la produsele social importante: medicamente, produse alimentare, cereale şi produse petroliere, se arată într-un comunicat al Guvernului. 

La şedinţa, prezidată de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au participat membrii Grupului de lucru, discuţiile fiind axate pe aspectele ce ţin de: mecanismul de formare a preţurilor, factorii ce determină devierile de preţuri; respectarea cadrului normativ ce reglementează mecanismul de formare a preţurilor la produsele social importante; măsurile ce se impun de a fi întreprinse.

Reprezentantul ANRE a informat despre factorii ce au influenţat scumpirile produselor petroliere, menţionând despre faptul că majorările sunt în concordanţă cu realităţile pieţei internaţionale, acestea fiind condiţionate de majorarea preţului de import şi majorarea accizelor începând cu 1 ianuarie 2021.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a dispus crearea unui grup de experţi în domeniu, pentru a analiza cadrul normativ ce stabileşte modalitatea de reglementare a preţurilor şi a înainta, în caz de oportunitate, propuneri de modificare a legislaţiei pentru aplicarea metodei mai eficiente. „Trebuie să analizăm situaţia din domeniu şi dacă e necesar să pregătim modificări în legislaţie, pentru ca atât statul, cât şi consumatorul să nu aibă de suferit. Consider că majorarea cheltuielilor agenţilor economici în condiţiile unei crize pandemice este o urmare a unui management defectuos”, a menţionat Aureliu Ciocoi.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan a menţionat că la momentul actual, instituţia efectuează investigaţii care vizează unii operatori petrolieri: „Chiar dacă nu avem pârghii legale suficiente, trebuie să analizăm opţiunea unei eventuale înţelegeri de cartel între companiile petroliere, care au majorat identic preţurile pentru carburanţi”.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Tatiana Zatîc, a prezentat informaţia cu privire la evoluţia preţurilor la medicamentele, utilizate pentru tratamentul COVID-19, menţionând că tratamentul pacienţilor cu noul tip de coronavirus este gratuit în spitale pentru toţi pacienţii indiferent dacă au sau nu poliţa de asigurare medicală. De asemenea, o mare parte din medicamentele prescrise bolnavilor care sunt trataţi la domiciliu sunt compensate din Fondurile Asigurărilor de Asistenţă Medicală.

În condiţiile în care legislaţia nu prevede reglementarea preţurilor pentru suplimentele alimentare, care sunt folosite în tratamentul infecţiei COVID-19, preţurile pentru acest tip de produse a înregistrat o creştere.

„Costurile pentru tratamentul COVID-19 sunt destul de mari. Este important ca Ministerul Sănătăţii să implementeze un mecanism de comunicare, astfel încât cetăţenii să fie informaţi că medicamentele pentru tratamentul COVID-19 sunt compensate. De asemenea, este nevoie de o analiză amplă din partea ministerului Sănătăţii privind necesitatea plafonării preţurilor pentru suplimentele alimentare. Trebuie să pregătim terenul pentru îmbunătăţirea cadrului normativ”, a declarat Aureliu Ciocoi.
 

În condiţiile crizei pandemice şi a recoltelor scăzute din anul precedent, a fost analizată şi tendinţa creşterii preţurilor pentru produsele de panificaţie şi cereale. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2020, în comparaţie cu 2019, recolta a scăzut şi respectiv, preţurile au înregistrat o creştere nesemnificativă. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Mihai Machidon, a dat asigurări că se întreprind toate acţiunile pentru a menţine nivelul preţurilor şi a stocurilor necesare.
 

În acest context, organele abilitate monitorizează lunar evoluţia preţurilor şi cantităţile de cereale exportate: „Este nevoie să monitorizăm săptămânal cantităţile de export, astfel încât să asigurăm în continuare securitatea alimentară a Republicii Moldova”, a conchis Aureliu Ciocoi.