SOCIAL

UPDATE. Decis: Din 11 ianuarie, elevii revin la studii, cu prezenţa în clase

post-img

UPDATE: Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării informează că, în semestrul II de studii, procesul educaţional va începe din 11 ianuarie 2021, cu prezenţa elevilor şi cadrelor didactice în instituţiile de învăţământ, conform modelelor aprobate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

În acest context, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării vine cu îndemnul către elevi, părinţi, cadre didactice şi manageriale să manifeste un comportament responsabil în familie, în societate şi în spaţiul şcolii, să respecte regulile de sănătate publică cu privire la prevenirea răspândirii virusului COVID-19, dar şi prevederile Instrucţiunii privind măsurile de protecţie care trebuie aplicate pentru organizarea activităţii instituţiilor de învăţământ publice şi private în contextul epidemiologic al Covid-19. 

De asemenea, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării vine cu îndemnul către conducătorii instituţiilor de învăţământ să întreprindă toate măsurile necesare în vederea pregătirii instituţiilor de învăţământ pentru reînceperea activităţii după vacanţa intersemestrială prin asigurarea condiţiilor de securitate epidemiologică pentru elevi şi angajaţi. Ministerul reiterează îndemnul de a respecta normele de sănătate publică conform cerinţelor sanitare-epidemiologice şi igienice stabilite de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică: respectarea distanţei fizice; dezinfectarea mâinilor la intrarea în şcoli; efectuarea termometriei în fiecare dimineaţă; dezinfectarea sălilor de clasă, neadmiterea persoanelor străine în instituţiile de învăţământ etc.

Ştire iniţială:

Procesul educaţional în instituţiile de învăţământ din R. Moldova ar putea fi reluat la 11 ianuarie. Subiectul a fost discutat în cadrul unei şedinţe prezidate de ministrul educaţiei, Lilia Pogolşa, la care au participat conducătorii organelor locale de specialitate în domeniul învăţământului (OLSDÎ).

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a apreciat efortul şefilor OLSDÎ, managerilor instituţiilor de învăţământ general şi celor ale instituţiilor de educaţie timpurie, de a asigura buna funcţionare a procesului educaţional şi finalizarea primului semestru de studii în condiţiile impuse de pandemia de Covid-19.
 
Conform ultimelor date privind situaţia epidemiologică, în grădiniţele din ţară, din numărul total de 1398 de instituţii de educaţie timpurie, în prezent, 5 instituţii şi 23 grupe de copii se află în carantină. Copii confirmaţi pozitiv cu virusul COVID-19 sunt 5, iar alţi 891 de copii se află în autoizolare. 78 cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 83 de cadre didactice. Din personalul nedidactic şi auxiliar au fost infectate cu noul virus 53 de persoane, iar alte 103se află în autoizolare.
 
Ministrul Lilia Pogolşa a îndemnat managerii instituţiilor de educaţie timpurie să continue să respecte măsurile de protecţie împotriva răspândirii virusului Covid-19 în incinta grădiniţelor pentru ca acestea să-şi poată continua activitatea.
 
De asemenea, Lilia Pogolşa a solicitat conducătorilor organelor locale de specialitate în domeniul învăţământului (OLSDÎ) să monitorizeze constant situaţia epidemiologică şi să prezinte Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării date veridice privind evoluţia epidemiologică din fiecare instituţie de învăţământ din ţară.
 
Pe agenda discuţiilor au mai fost incluse subiecte ce ţin de aprovizionarea instituţiilor de învăţământ cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, despre situaţia la zi privind dotarea cu tehnică de calcul a instituţiilor de învăţământ, dar şi despre procesul de formare profesională continuă a cadrelor didactice în anul 2021.