Şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului şi-au modernizat dotările tehnice cu sprijinul Programului activităţilor pentru reintegrarea ţării 2020
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului şi-au modernizat dotările tehnice cu sprijinul Programului activităţilor pentru reintegrarea ţării 2020

Şcolile cu predare în limba română din raioanele de est şi municipiul Bender au finalizat implementarea proiectele finanţate prin intermediul Programului activităţilor pentru reintegrarea ţării pentru anul 2020 (PARŢ 2020). Acestea au beneficiat de un ajutor material în valoare de câte 100 de mii de lei în anul curent, pentru îmbunătăţi condiţiile de studii.

Astfel, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din oraşul Tiraspol a procurat 90 de bănci şi scaune proiectate pentru un singur elev, pentru a asigura distanţa minimă între elevii prezenţi în clasă, precum şi dulapuri şi scaune pentru profesori.

Liceul „Evrika” din oraşul Râbniţa a procurat trei seturi de table interactive cu videoproiectoare, iar Gimnaziul din satul Roghi, raionul Dubăsari – o tablă interactivă, trei seturi de table monobloc, o plită electrică performantă pentru cantină şi planşe informative.

Gimnaziul din comuna Corjova, r. Dubăsari - a alocat mijloacele financiare primite pentru reparaţia sălii sportive, asigurând astfel condiţii calitative şi moderne pentru petrecerea orelor, iar Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari (amplasat în comuna Corjova) şi Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol (refugiat în s. Doroţcaia, r. Dubăsari) au achiziţionat calculatoare şi termometre digitale non-contact infraroşu.

În municipiul Bender, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” a achiziţionat mobilierul pentru cantina instituţiei iar Şcoala de tip-internat pentru copiii orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinţilor a finalizat lucrările de construcţie a noului gardului.

Totodată, Biroul politici pentru reintegrare comunică că Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” mai beneficiază şi de un alt proiect din cadrul PARŢ 2020, în valoare de 515 mii lei, destinat achiziţionării unui autocar pentru transportul elevilor.

Amintim că Programului activităţilor pentru reintegrarea ţării are un buget anual de 15 milioane lei, fiind eligibile pentru finanţare proiectele ce urmează a fi implementate în Zona de Securitate şi care reflectă activităţi specifice, cum ar fi dezvoltare comunitară şi regională, reabilitare şi renovare a infrastructurii locale, modernizare a instituţiilor sociale-cheie, soluţionare a problemelor stringente de dezvoltare, asigurare a serviciilor publice esenţiale, precum şi acţiunile care contribuie la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului şi la realizarea obiectivului guvernamental de reintegrare a ţării. 

În acest an au fost selectate pentru finanţare 42 de proiecte din totalul de 120 de proiecte depuse. Dintre acestea, 5 milioane lei au fost alocate pentru modernizarea instituţiilor din sistemul educaţional, aproape 3 milioane lei pentru reparaţia şi dotarea instituţiilor administrative, de cultură, sport şi medico-sanitare şi 6.2 milioane lei pentru iluminarea stradală şi reconstrucţia apeductelor din localităţile situate în Zona de Securitate.

Până la ziua de 16 octombrie curent, 14 proiecte din cele 42 selectate pentru finanţare, cea ce constituie 29%, au finalizat implementarea cu succes.

În total, în perioada 2011 – 2019, au fost finanţate 393 proiecte în valoare de 111.74 milioane lei, dintre care cele 8 instituţii de învăţământ cu predare în limba română au beneficiat de 6.325 milioane lei.

Similare
RECOMANDĂRI