SOCIAL

Satul Izvoare, din raionul Floreşti, riscă să rămână fără simbolurile care au dat numele localităţii

Satul Izvoare, din raionul Floreşti, riscă să rămână fără cele 13 izvoare renumite de la care s-a dat şi numele localităţii. În ultimii ani, multe dintre acestea au secat iar altele, pur şi simplu, s-au înfundat. Oamenii sunt îngrijoraţi că ar putea rămâne fără izvoarele care erau mândria localităţii.

În urmă cu 15 ani, sătenii din Izvoare se puteau mândri cu o bogată reţea de ape subterane. Mihail Gârbu locuieşte chiar în apropierea lor şi povesteşte cu nostalgie că, pe vremuri, izvoarele erau o sursă importantă de apă pentru localnici. Femeile îşi spălau rufele iar copiii se bălăceau. Acum, apa abia mai curge.

În prezent, comuna este conectată la o sondă şi oamenii au apă filtrată de la robinet. Sătenii sunt totuşi trişti pentru că le seacă izvoarele seacă. Ele sunt cartea lor de vizită, ca o moştenire din străbuni.

Administraţia locală încearcă să menţină o oază de speranţă şi au amenajat cu grijă câteva izvoare. Primarul spune că, în 2016, au curăţat izvoarele, dar, doi ani mai târziu, a scăzut drastic nivelul apei. Acum sunt în căutarea unui specialist care ar putea găsi o soluţie.

Specialişti susţin că secarea izvoarelor şi a fântânilor este o problema acută, iar printre  cauze ar fi schimbările climatice şi mişcările tectonice.

Satul era vestit încă din secolul 17 pentru apa limpede a izvoarelor săpate de localnici. În anul 1772, satul primeşte numele de Izvoarele, nume păstrat până astăzi. În sat locuiesc acum aproape 1600 de oameni.