Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Satul Feşteliţa este prima localitate inteligent energetică din R. Moldova datorită suportului financiar oferit de UE

Satul Feşteliţa este prima localitate inteligent energetică din Republica Moldova. Astăzi a fost lansat şi Centrul de Excelenţă în Eficienţă Energetică, un proiectul finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul Republicii Moldova. Prezent la eveniment, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis MAZEIKS, a spus că, în contextul crizei mondiale a gazelor, acest lucru este extrem de benefic.

Proiectul a fost lansat în 2013, iar datorită acestuia mai multe instituţii publice din satul Feşteliţa, Primăria, gimnaziul, Casa de Cultură, dar şi grădiniţa, au devenit independente energetic. Clădirile au fost dotate cu panouri fotovoltaice, faţadele acestora au fost izolate termic şi a fost construită o cazangerie bazată pe biomasă.

LIUBA VOZIAN director grădiniţă; „Am simţit deja la energia electrică în luna septembrie am primit factura zero lei. Până acum pe energia electrică aveam în jur de 7000 mii de lei. Se încălzeste atat încalzirea apei menajere cât şi în totalitate.”

În sat a fost inaugurat şi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 312  kWh.

NICOLAE TUDOREANU primarul satului Feşteliţă: „Va aduce venituri suplimentare în bugetul localitaţii de circa 800 de mii de lei anual, iar instituţiile publice vor economisi peste un milion de lei anual din cauza că au fost dotate  cu panouri solare fotovoltaice care îşi produc energia electrică regenerabilă desinestător.”

DUMITRU ROŞCOVAN reprezentant Fondul de Inovaţii Sociale: „Pornind de la plantarea culturilor energetice care vor asigura cele 4 casangerii pe bază de biomasă montate la 4 instituţii publice. La 3 insituţii am montat panouri fotovoltaice practic factura pentru curentul electric cosumat.”

La ceremonie a participat şi ambasadorul României în Republica Moldova, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, precum şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova: „Acum, situaţia în Republica Moldova în ceea ce priveşte gazele naturale este dificilă, de aici o importanţă şi mai sporită în ceea ce priveşte proiectele de eficienţă energetică pentru Republica Moldova. Acestea au fost şi vor fi susţinute, în continuare, de Uniunea Europeană.”

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ ambasadorul României în Republica Moldova: „Suntem martorii unui exemplu de succes care, cred eu, poate fi replicat cu uşurinţă şi în alte localităţi. De-a lungul timpului, în aceast sat, s-au întâmplat multe lucruri, unele cu o profundă încărcătură istorică, altele, mai recente, exemple de bune practici care demonstrează că, dacă ai o idee şi dacă ştii la ce uşi să baţi, poţi îngemăna aceste eforturi.”

Valoarea investiţie de la Feşteliţa este peste un milion de euro. Banii au fost oferiţi de Uniunea Europeană şi Guvernul Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI