SOCIAL

Sateliţii NASA au identificat principalele surse de emisii de dioxid de sulf ale lumii. În Europa, Ucraina, Serbia şi Bulgaria sunt pe lista „neagră”

post-img

Centralele termoelectrice şi industriile care ard cărbune şi petrol sunt responsabile pentru două treimi dintre emisiile de dioxid de sulf identificate de sateliţii NASA, conform unei analize realizate de Greenpeace India.

Dioxidul de sulf este unul dintre principalii contribuitori la decese premature şi afecţiuni asociate cu poluarea aerului la nivel global. Pe lângă centrale termoelectrice, rafinăriile de petrol şi topitoriile de metale sunt principalele surse de emisii de SO2, conform raportului Greenpeace.

„Arderea combustibililor fosili cum ar fi cărbune, petrol şi gaze naturale sunt cea mai mare sursă de emisii de SO2 care au ca rezultat poluarea dezastruoasă a aerului şi decese premature. Energia curată ar putea salva miliarde de dolari reprezentaţi de costuri de sănătate şi mii de vieţi în fiecare an. Este fundamental ca guvernele să facă tranziţia rapidă departe de combustibili fosili şi să stabilească standarde de emisii mai ambiţioase pe măsură ce fac trecerea către alternative sustenabile.”, a declarat Lauri Myllyvirta, de la Greenpeace Nordic.

India este principalul emiţător de SO2 al lumii, contribuind cu peste 15% la emisiile globale. Cea mai mare sursă de emisii provine de la complexul de topitorii Norilsk din Rusia, urmat de Kriel în provincia Mpumalanga din Africa de Sud şi Zagroz în Iran.

În Mpumalanga, există 12 termocentrale pe cărbuni, provincia fiind cea mai mare sursă de emisii provenită de la generarea de energie.

În Europa, Ucraina, Serbia şi Bulgaria sunt pe lista celor mai poluante 20 de ţări din lume. România apare şi ea în raport, principalele surse de emisii fiind topitoria de zinc din Copşa Mică şi termocentrala pe cărbune din Turceni.

Arabia Saudită este cel mai mare emiţător de SO2 din Orientul Mijlociu,, provincia Makkah fiind una dintre principalele surse, din cauza termocentralelor pe petrol, a industriilor şi a rafinăriilor.

„Poluarea aerului şi urgenţa climatică au aceeaşi soluţie. Guvernele din jurul lumii sunt datoare faţă de cetăţeni să oprească investiţiile în combustibili fosili şi să facă tranziţia către surse de energie mai sigure şi mai sustenabile.”, a declarat Sunil Dahiya, de la Greenpeace East Asia.