SOCIAL

Satele din Republica Moldova s-au schimbat la faţă datorită proiectelor implementate de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană continuă să modernizeze satele din Republica Moldova. Se investeşte în infrastructură, agricultură, educaţie, pentru a transforma zonele rurale în locuri tot mai atractive pentru cetăţeni. Oamenii din satele Micleuşeni şi Răzeni au avut posibilitatea de a se informa despre asistenţa oferită de UE, pentru a înţelege cât de important este să aplice la astfel de proiecte. Istoriile de succes i-au motivat şi mai mult să îşi dorească schimbări.

Satele din Republica Moldova s-au schimbat la faţă datorită proiectelor implementate de Uniunea Europeană. Vorbim de modernizarea infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, eficientizarea energetică a clădirilor publice, sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii dar şi încurajarea învăţământului modern. Şi pentru că poveştile de succes sunt sursă de inspiraţie, sătenii din Micleuşeni, au aflat despre oportunităţile de finanţare de la cei care au beneficiat deja de sprijinul UE.

VICTORIA IVANESI, profesoară: „De când suntem membri ai Grupului de Acţiune Locală "Plaiul Codrilor" am reuşit să implementăm o serie
de proiecte cu suportul Uniunii Europene de care suntem bucuroşi şi foarte mândri. Pentru noi Uniunea Europeană este o rază de lumină, care luminează localitatea în dezvoltarea social economică, culturală, şi în mod special educaţională, fapt care ne bucură şi crează premise de a merge mai departe.”

Şi Dumitru Braga a beneficiat de ajutorul oferit de Uniunea Europenă iar acum oferă servicii de calitate comunităţii în care trăieşte.

DUMITRU BRAGA, manager, întreprindere socială: „Datorită finanţării de proiecte a UE din 2013 noi am construit prima întreprindere socială din Moldova. Avem 21 de lucrători , toţi băştinaşi din comuna aceasta. În cantina socială noi oferim  prânzuri gratuite  către 30 de bătrâni din localitate.”

Nicolae Sîngeareanu şi-a început afacerea în 2009, ca un hobby, cu doar doi stupi. Acum are deja o stupină acreditată cu 600 de familii. Apicultorul recunoaşte că datorită susţinerii Uniunii Europene a reuşit să-şi vadă visul cu ochii.

NICOLAE SÎNGEREANU, apicultor: „Astfel de proiecte sunt binevenite, în special în zona rurală, pentru tinerii care intenţionează sau doresc să rămână acasă. Cu această susţinere e posibil să ai un motiv în plus de a rămâne acasă şi de a dezvolta o activitate antreprenorială.”

SERGIU JOSAN, manager, Grup de Acţiune Locală: „Anii 2019-2020 au fost destul de fructuoşi, am avut implementate 20 de proiecte în sumă de peste 1 milion 600 de mii de lei.  Misiunea noastră este să dezvoltăm comunităţile noastre rurale şi să îmbunătăţim condiţiile de trai ale populaţiei, cumva să motivăm actorii locali să participe la aceste oportunităţi de finanţare.”

Campania de informare "UE pentru Moldova Rurală" se desfăşoară în 16 localităţi din Republica Moldova. Evenimentele de informare continuă şi în luna octombrie.