SOCIAL

Săptămâna internaţională de prevenire a cancerului de col uterin: La fiecare două-trei zile, în R. Moldova decedează o femeie din cauza cancerului de col uterin

post-img

A fost lansată Săptămâna internaţională de prevenire a cancerului de col uterin care, în 2022, se organizează în Republica Moldova pentru al zecelea an consecutiv. Cu această ocazie, autorităţile din domeniul sănătăţii, partenerii naţionali şi internaţionali îndeamnă femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani să-şi păstreze sănătatea şi să se programeze la medicul de familie pentru a efectua testul citologic de prevenţie.

Ediţia din acest an se axează pe realizările importante obţinute în ultimii zece ani în lupta contra cancerului de col uterin.

„Studiul despre Cunoştinţele, Atitudinile şi Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”, realizat în anul 2020, a demonstrat că gradul de conştientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat testul de prevenţie s-a dublat.

Pe lângă informarea şi schimbarea de comportament a femeilor, în ultimul deceniu au fost obţinute rezultate importante în cadrul sistemului de sănătate, cum ar fi crearea unor instituţii medicale de importanţă strategică – Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin şi Centrul Naţional de Referinţă în Colposcopie. Totodată, specialiştii medicali au fost instruiţi, iar laboratoarele de citologie au fost dotate cu echipament performant.

De zece ani luptăm pentru păstrarea sănătăţii femeilor în Republica Moldova. În toţi aceşti ani nu am fost singuri în lupta noastră, ci am fost susţinuţi de mulţi parteneri. Vreau să mulţumesc pe această cale Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, organizaţiilor internaţionale, în special UNFPA şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, dar şi societăţii civile, sectorului privat, liderilor de opinie şi jurnaliştilor, instituţiilor medicale, tinerilor voluntari şi tuturor celor care şi-au unit eforturile pentru a elimina cancerul de col uterin. Suntem diferiţi, dar luptăm pentru aceeaşi cauză, de a salva viaţa femeilor noastre”, susţine şefa Unităţii de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, Diana Valuţa.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporţie de 80 la sută prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescenţă şi testul citologic, efectuat o dată la trei ani, în perioada 25-61 de ani, gratuit la medicul de familie.

De asemenea şi Primăria municipiului Chişinău se alătură Campaniei Europene de prevenire a cancerului de col uterin, care se va desfăşura la nivel mondial.

În perioada 22-28 ianuarie, în toate instituţiile de asistenţă medicală primară, în diferite organizaţii şi instituţii din Chişinău vor avea loc acţiuni de informare, ateliere şi sesiuni de educaţie şi sensibilizare, pentru a responsabiliza populaţia feminină să efectueze testul citologic, în scop profilactic, odată la 3 ani.

Pe lângă testele efectuate gratuit în cadrul Campaniei, în toate instituţiile de asistenţă medicală primară din municipiu vor fi distribuite materiale informative şi de educaţie sanitară  (pliante, broşuri), vor fi proiectate spoturi video. Materiale informative vor fi difuzate şi în transportul public.

Campania naţională „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic” şi Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi alţi parteneri.

Datele Institutului Oncologic arată că, în Republica Moldova avem un număr de 4291 de femei care luptă împotriva acestei patologii. La fiecare 2-3 zile  moare o femeie răpusă de această maladie.