SOCIAL

VIDEO. Salvatorii îi îndeamnă pe gospodari să fie prudenţi în perioada fermentării vinului

Forfotă mare în satele din Republica Moldova. Gospodarii sunt în toiul preparării vinului de anul acesta. Serviciul Situaţii Excepţionale îi atenţionează pe oameni să fie prudenţi atunci când fierbe tulburelul, ştiut fiind că în această perioadă se pot întâmpla accidente în beciuri şi crame.

Familia Bujor din satul Parcani, raionul Soroca, pregăteşte anual câte 700 de litri de vin. Spun că nu ar fi gospodari adevăraţi dacă nu ar avea vin gustos în casă, mai ales pentru sărbători. La pregătirea tulburelului dă o mână de ajutor şi soacra.

Gospodarii păstrează cu sfinţenie secretul preparării tulburelului, moştenit de la străbuni. "Ne străduim cum am apucat de la părinţi aşa facem. Îl cărăm în butoaie şi-l lăsăm pe tot anul”.
 
După fermentare, vinul ajunge în beci, care trebuie să fie bine ventilat pentru ca gazele toxice care se formează să poată fi evacuate.
 
"Înainte de a mă duce în beci deschid uşile, las 20 de minute, se ventilează, este răsuflătoare, ş-apoi îmi dau drumul în beci”, spune gospodarul.
 
Pentru a evita accidentele în această perioadă, pompierii au început verificările prin sate.

„Nu este recomandat să vă aflaţi perioadă îndelungată în încăperea unde sunt recipiente cu vin sau în beciurile care nu sunt asigurate cu sistem de ventilare. Drept acţiuni de verificare a concentraţiei de vapori periculoşi este recomandat să aprindeţi acolo o lumânare”, spune EUGEN DOGA, specialist DSE Soroca.
 
Acum două săptămâni, un bărbat de 68 de ani din raionul Cahul şi-a pierdut viaţa după ce s-a intoxicat cu dioxid de carbon emanat de la fermentarea vinului. Este primul astfel de caz de intoxicaţie în această toamnă.