Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Salvatorii au întărit mai multe diguri de protecţie din raioanele Cantemir şi Cahul. Pe mai multe porţiuni ale parajelor au apărut fisuri

Pericolul de inundaţii nu a trecut pentru satele din sudul Republicii Moldova. În ultimele 24 de ore angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au întărit mai multe diguri de protecţie în raioanele Cantemir şi Cahul. Pericolul a apărut după ce pe mai multe porţiuni ale barajelor au apărut fisuri.

Activităţi complexe de consolidare a unui baraj s-au defăşurat în localitatea Ghioltosu, raionul Cantemir. Digul era pe cale să se rupă dar în apropiere a fost construit altul, de peste 300 de metri şi cu înălţimea de 3 metri. Construcţia are rolul de a proteja câteva zeci de gospodării aflate în risc de inundaţie.

PETRU GANDRABUR, primar comuna Ţiganca: „Pericolul este foarte mare. În digul de protecţie au apărut fisuri care au fost constate că sunt în continuă creştere, la orele 17 s-a luat decizia de către organele competente de a interveni şi de a construi un dig de protecţie în cazul în care se va surpa acest dig construit în anii 70-60”.

Barajele din raionul Cahul au avut şi ele nevoie de intervenţia salvatorilor. În satul Vadul lui Isac a fost blocat tubul de evacuare a apei din terasamentul căii ferate şi s-au folosit peste 50 de saci cu argilă. La Văleni, specialiştii au construit un dig pe o distanţă de 20 metri pentru protejarea a 40 hectare de culturi. Un alt dig de 15 metri a fost necesar şi în satul Colibaşi.

ION CARAJA, şef Direcţie Situaţii Excepţionale Cahul: „La faţa locului sunt antrenaţi 16 angajaţi IGSU avem 8 unităţi de tehnică ca şi volum de lucru este planificat ca şi volum de lucru este planificat până la finele zile însă în dependenţă cum va evolua procesul dacă va fi nevoi vom continua şi pe timp de noapte procesul”.

Angajaţii IGSU vor rămâne în zonă pentru a monitoriza nivelul apei pe râurile Prut şi Nistru pentru prevenirea riscul de inundaţii. Serviciul Hidrometeorologic de Stat menţine codul galben de pericol de inundaţii în bazinul inferior a râului Prut. Avertizarea este valabilă până luni, 13 iulie.
Similare
RECOMANDĂRI