Salvatori din Republica moldova au participat la exerciţiul internaţional EU MODEX BG
Sursa foto:dse.md Vizualizari:

Salvatori din Republica moldova au participat la exerciţiul internaţional EU MODEX BG

Salvatorii IGSU au participat în perioada 11 -16 iunie 2019 în cadrul exerciţiului internaţional de amploare “EU MODEX BG”, desfăşurat în regiunea Montana, Bulgaria. La aplicaţii au fost implicate echipe de căutare – salvare, SMURD, echipe logistice şi echipajele chinologice ale inspectoratului.

Misiunea salvatorilor moldoveni a fost de a interveni la salvarea, deblocarea şi căutarea sinistraţilor în urma unui seism simulat. Acţiunile angajaţilor au fost desfăşurate în condiţii similare celor reale cu temperaturi ridicate şi vizibilitate redusă. Lucrul echipajelor fiind desfăşurat în locuri periculoase, sub dărâmături şi condiţii de noapte.

Potrivit scenariului, un cutremur cu magnitudinea  de 7,2 pe scara Richter a perturbat toată infrastructura Bulgariei, iar în regiunea Montana au fost înregistrate multiple victime în urma accidentelor de circulaţie, dar şi deteriorarea clădirilor.

Exerciţiul a testat capacitatea echipelor internaţionale de salvatori la capitolul căutare salvarea persoanelor, deblocarea sinistraţilor de sub dărâmături, primul ajutor calificat, dar şi evaluare tehnico inginerească a edificiilor avariate.

Potrivit organizatorilor la aplicaţii au participat echipe calificate din 8 ţări: România, Grecia, Italia, Cehia, Portugalia, Austria, Finlanda şi Republica Moldova. Din ţara noastră au fost antrenaţi în exerciţiu 50 de salvatori.

 Scopul exerciţiului "EU MODEXBG" a constat în testarea capacităţilor ţărilor implicate în acordarea asistenţei conform Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniuni Europene.
Similare
RECOMANDĂRI