Salariu de funcţionar, avere de milionar. Angajatul unei primării a ajuns în vizorul ANI
Vizualizari:

Salariu de funcţionar, avere de milionar. Angajatul unei primării a ajuns în vizorul ANI

Un angajat dintr-o Primărie din raionul Floreşti a ajuns în vizorul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) pentru că nu a putut justifica averea de peste 2 milioane de lei. Instituţia a emis act de constatare pe numele funcţionarului.

n cadrul controlului averii, iniţiat în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a constatat o diferenţă substanţială şi deţinerea averii nejustificative în mărime de peste 2,4 milioane de lei. Această sumă a fost generată de procurările efectuate de către funcţionar în anul 2019. Mai exact, acesta a achiziţionat un automobil de model Toyota Land Crusier Prado 150, două apartamente în capitală cu un loc de parcare şi un imobil nelocativ, situat în Chişinău, scrie Bizlaw.md.

Funcţionarul a beneficiat de dreptul de a prezenta informaţii justificative pentru a combate eventuala diferenţă substanţială între averea dobândită şi veniturile realizate pe perioada deţinerii funcţiei publice. Acesta a invocat că suma provine din două contracte de împrumut pe care le-a încheiat cu copiii săi, în calitate de cetăţeni români. Totuşi, inspectorul de integritate a depistat unele circumstanţe dubioase în privinţa celor două contracte de împrumut. Analizând declaraţiile anuale de avere şi interese personale, inspectorul a observat că subiectul a omis să indice informaţiile despre sumele contractate sub formă de împrumut din anul 2019.

Ulterior, datele au fost incluse în următoarea declaraţie anuală, în încercarea de a justifica cheltuielile nejustificate. Inspectorul de integritate a solicitat de la funcţionar actele confirmative despre cele două împrumuturi, însă subiectul a prezentat contractele fără autentificarea acestora, cu modificarea sumei contractate şi cu semnături olografice rectificate.

Pe acest caz a fost sesizată şi Procuratura Generală pentru existenţa bănuielii rezonabile de evaziune fiscală a persoanelor fizice. Totodată, un denunţ a fost expediat şi către Serviciul Fiscal de Stat pentru efectuarea unui control fiscal în privinţa funcţionarului şi copiilor acestuia, care la intrarea în Republica Moldova nu au declarat introducerea mijloacelor financiare.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, funcţionarul riscă şă îşi piardă funcţia şi va fi decăzut din dreptul de a mai deţine o funcţie publică sau de demnitate publică  pentru o perioadă de trei ani, urmând să fie inclus în Registrul public al Interdicţiilor.

Similare
RECOMANDĂRI