SOCIAL

Salariile mici din primării - piedică în dezvoltarea satelor

post-img

Din cauza remunerării modeste, primarii nu-şi permit să ia la lucru angajaţi care cunosc limba engleză, în consecinţă, satele nu pot accesa fonduri europene.

Autorităţile locale s-au plâns la sfârşit de an că salariile mici prevăzute de lege pentru funcţionari nu le permit să angajeze oameni competenţi sau să-i păstreze pe cei angajaţi deja, notează REL.

Într-o petiţie a Consiliului Autorităţilor Locale se mai spune că, chiar şi în cazurile în care primăriile pot oferi bonusuri angajaţilor, legea nu le permite.
 

Două mii de lei sau mai puţin de o sută de euro - acesta este salariul la care poate spera un jurist sau un inginer cadastral care se angajează într-o primărie sătească, adică de nivelul întâi. Un primar sau un viceprimar, în funcţie de stagiul de muncă, ridică lunar între trei şi cinci mii de lei. Pornind de la premisa că funcţionarii din administraţia locală îşi fac onest meseria şi nu acceptă favoruri, inclusiv financiare, banii cu care sunt remuneraţi ajung pentru un trai la limita existenţei. Iată de ce spune primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, puţini sunt cei care acceptă să lucreze în primării. În plus, mulţi sunt demotivaţi şi din cauza presiunii politice:

„Şi în aceste condiţii sunt nevoiţi or să plece permanent peste hotare, or să plece pe un termen scurt. Noi am avut un specialist foarte bun care şi-a luat concediu pe un an de zile şi a plecat în Israel. Sper că va reveni la muncă. E foarte complicat. În primul rând e foarte mare presiunea birocratică, toată lumea simte politizarea. În aşa condiţii, când eşti urmărit, poţi să ai şi dosare penale, cu aşa salarii este complicat să îl ţii pe un angajat. Le-a fost intentat un dosar penal la mai mulţi specialişti şi m-au întrebat: Dle primar, asta-i „mulţumesc” pentru că lucrez cu un salariu de două mii de lei, fac tot posibilul ca să rezist, iar acum trebuie să-mi iau un avocat care să mă apere?”

Primarul de la Cimişlia regretă că actuala legislaţie nu permite edililor să acorde sporuri salariale pentru angajaţi. Mai mult, au fost situaţii în care angajaţii erau siliţi să întoarcă sporurile primite pentru eficienţa în muncă.