Salarii majorate pentru doctori: de unde au găsit directorii bani şi de ce nu toţi s-au bucurat de lefuri mai mari
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Salarii majorate pentru doctori: de unde au găsit directorii bani şi de ce nu toţi s-au bucurat de lefuri mai mari

Instituţiile medicale din ţară urmează să-şi primească, până pe 15 ianuarie, banii pentru serviciile medicale prestate pentru ultimele două săptămâni din decembrie. Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunţă într-un comunicat scurt că a recepţionat dările de seamă, iar acum prelucrează informaţiile oferite.

Alte detalii Compania nu oferă, astfel că nu ştim de câţi bani au nevoie instituţiile medicale pentru această perioadă, mai ales că au plătit sau urmează să plătească şi salarii majorate pentru toată luna decembrie. Amintim că în decembrie, instituţiile medicale au fost obligate să prezinte dările de seamă mai devreme, în comparaţie cu alţi ani, notează sanatateinfo.md.

La sfârşitul lunii decembrie, Ministerul Sănătăţii declarat că doar pentru plata salariilor majorate, în decembrie, este nevoie suplimentar de aproximativ 87 de milioane de lei. Pentru tot anul 2019, doar pentru plata salariilor lucrătorilor medicali este nevoie suplimentar de 460 de milioane de lei. Suma, scrie CNAM la o solicitare Sănătate INFO, este prevăzută în Legea Fondurilor AOAM „în fondul de bază, pe fiecare subprogram.   

Amintim că Legea a fost adoptată pentru 2019 cu un deficit de 200 de milioane de lei, iar CNAM dă asigurări că gaura va fi acoperită din „soldurile înregistrate la începutul anului 2018 şi excedentul la capitolul venituri înregistrat pe parcursul anului curent. Deficitul respectiv s-a format ca urmare a estimărilor de mijloace financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor destinate serviciilor medicale şi creşterii salariilor în domeniu”, mai scrie în răspunsul CNAM.

Cum s-au descurcat în această perioadă instituţiile medicale? Unele au fost nevoie să dea salarii angajaţilor din banii obţinuţi din serviciile prestate contra plată. Însă, spun managerii au rămas cu restanţe pentru alte cheltuieli.

„Noi am avut nevoie suplimentar în decembrie, ca să oferim salarii, de încă 229 de mii de lei. În total, cu plăţile pentru contribuţii la stat, am cheltuit pentru salariile cadrelor medicale peste 1 milion 600 de mii de lei. Banii care nu ne ajungeau i-am luat din cei obţinuţi din serviciile contra plată. În schimb, am rămas cu datorii la medicamente şi mai multe servicii externalizate. Majorările la salarii le-am simţit, dar nu ştim cum va fi în ianuarie, întrucât nu avem semnate contracte noi cu CNAM. Lucrăm în baza celor vechi. Sperăm să nu avem probleme”, a declarat pentru Sănătate INFO, directorul Spitalului Raional Sângerei, Lilian Brânză.

La Spitalul din Rezina, managerul spune că a oferit majorări de salarii pentru decembrie din banii economisiţi.

„Am avut nevoie suplimentar pentru salarii de 250 de milioane de lei. Ne descurcăm. Nu avem datorii pentru alte servicii. Acum aşteptăm să fim invitaţi să semnăm contractele noi cu CNAM. Ne-au anunţat că vom fi invitaţi săptămâna viitoare”, a declarat directorul Spitalului Rezina, Nina Postu.
La Ungheni lucrătorii medicali încă nu şi-au ridicat salariile pentru decembrie. Directorul Andrei Alexeev a declarat pentru Sănătate INFO că deocamdată au făcut doar calculele şi aşteaptă contractarea pentru 2019.

„Noi încă nu am dat salariile pentru decembrie. Abia urmează. Aşteptăm să fim chemaţi la CNAM să semnăm contractul pentru 2019. Încă nu am primit o invitaţie. Poate săptămâna viitoare. În total, avem nevoie de peste jumătate de milion de lei suplimentar pentru plata salariilor angajaţilor. Nu am avut de unde plăti, că avem datorii istorice de vreo 7 milioane de lei”, a precizat Andrei Alexeev.

Amintim că la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut, Guvernul a decis majorarea salariilor lucrătorilor medicali cu 20% pentru medici şi cu 10% pentru personalul medical cu studii medii de specialitate şi sunt calculate în baza sistemului unitar de salarizare.
 
Similare
RECOMANDĂRI