Salarii de milioane, de provenienţă dubioasă, primite de moldoveni de pe conturile unor companii off-shore
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Salarii de milioane, de provenienţă dubioasă, primite de moldoveni de pe conturile unor companii off-shore

Proprietarul unor companii autohtone de vânzări a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de spălare de bani. Acesta este suspectat de organizarea contabilităţii duble şi salarizarea „la negru” a angajaţilor. Banii necontabilizaţi ar fi provenit din zona off-shore, de la o companie nerezidentă, al cărei beneficiar efectiv ar fi reţinutul.

Potrivit materialelor cauzei, la angajare, directorul companiei le promitea persoanelor salarii de câteva sute şi chiar mii de euro. În realitate, primeau oficial câte 2.000 de lei, din care se plăteau impozite, restul banilor fiind achitaţi prin intermediul cardurilor, iar conturile erau înregistrate în Letonia. 

Astfel, timp de un an, 180 de moldoveni au primit, în afară de salariul oficial, peste patru milioane de euro, bani care, potrivit informaţiilor venite de la autorităţile letone, provin de la o firmă înregistrată în off-shore.

În acest caz, au fost efectuate 12 percheziţii, atât la sediul a trei companii autohtone, cât şi la domiciliile persoanelor vizate în dosar. În urma acţiunilor de urmărire penală, de la proprietarul celor trei firme au fost ridicate aproximativ 150.000 de euro, fără a fi justificată provenienţa. Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore şi este cercetat pentru spălare de bani.

Similare